Een vieze luier is natuurlijk geen leuke verrassing, maar met een pasgeboren spruit ontkom je er helaas niet aan. Wij helpen je daarom graag om het luier te verschonen voor jou en je kleine net wat leuker en fijner te maken. Met onze handige tips en tricks verschoon jij je baby zo meteen met je ogen dicht. Wel zo handig aangezien je de luier ongeveer acht keer per dag moet verschonen. Ook adviseren we je daarom om er samen een gezellig moment van te maken, ook zorgt dit voor een binding tussen jou en je kleine. Wil je weten hoe je zo’n gezellig verschoonmoment creëert en hoe je het beste je baby kunt verschonen? Lees dan snel verder!
Je baby verschonen is een dagtaak
Veel ervaren papa’s en mama’s kunnen wel beamen dat het verschonen van je baby een dagtaak is. Je pasgeboren kindje verbruikt ongeveer acht luiers per dag (Luierinfo.nl, 2017). We horen je al denken: acht luiers!? Ja, acht luiers, dus maak je borst maar nat. Niet te letterlijk natuurlijk. Ook hier geldt: iedere baby is anders en zo ook de ontlasting. Controleer daarom om de 2-3 uur de luier van je kleine om te zorgen voor zoveel mogelijk comfort en luieruitslag te voorkomen (Pampers, 2020).
Als je kleintje wat gegroeid is en het gevoelig huidje rondom de billetjes iets minder gevoelig is, kan je ervoor kiezen om vaste verschoonmomenten in te lassen of alleen te verschonen als je baby een vieze luier heeft (Luierinfo, 2017). Geen stress mama’s en papa’s, naarmate de tijd voorbij vliegt wordt deze dagtaak een onderdeel van je routine.
Efficiënt de luier verschonen
Of je nu vier, zes of acht keer per dag de luier van je baby moet verschonen, het blijft je nog wel even achtervolgen. Maar met onze tips draai je je hand er niet meer voor om, en maak je het verschonen zo efficiënt mogelijk voor jezelf. 1, 2, 3, 4 de luier van je baby verschonen begint hier.
Tip 1: de juiste producten
De juiste producten in handbereik is al het halve werk. Zorg dat je in een straal van je eigen armlengte een schone luier, billendoekjes, zinkzalf of talkpoeder en een afvalbakje hebt staan (Medic info, z.d.).
Tip 2: bereid je voor
Voor het ligcomfort van je baby adviseren we je om een verschoningsmat te gebruiken met eventueel een hydrofiele doek. De doek vangt de ongelukjes op, waardoor de verschoningsmat schoon blijft (Medic info, z.d.).
Tip 3: schoonmaaktechniek
Nu gaat het zware geschut beginnen. Dus maak het rompertje maar los en rol deze zover mogelijk naar boven. Trek de plakstrips los en vouw de vieze luier open (Medic info, z.d.). Pak de billendoekjes er maar bij en begin bij het buikje van je baby en werk zo door naar achteren. Notitie aan de ouders: wees niet te zuinig met de billendoekjes. Pak nu voorzichtig de enkeltjes van je baby vast en til ze omhoog. Maak nu de billetjes schoon en verwijder de vieze luier. Vouw de vieze luier met alle doekjes op en deponeer deze gelijk in de prullenbak. Pak de enkeltjes weer vast en schuif de schone luier met de kant van de plakstrip onder je kindje en smeer wat zinkzalf of talkpoeder op de billetjes. Zorg ervoor dat de bovenrand van de luier om de middel zit en leg de beentjes neer. Vouw de luier om het buikje en plak deze zorgvuldig vast met de plakstrips. Houd voldoende ruimte tussen buikje en de luier, ongeveer een vinger is genoeg en vouw de elastische randjes naar buiten (Verloskundigenloket, 2017, p. 1).
Heb je een jongetje? Dan is de kans groter dat ze je onder plassen tijdens het verschonen. Dit kun je voorkomen door het piemeltje voorzichtig naar beneden te duwen of er een billendoekje op te leggen (Luierinfo, 2017).
Tip 4: de afronding
Je bent er bijna! Het rompertje en de kleertjes kunnen aan en dan is de grote klus geklaard. Nog een doekje over de verschoonruimte en was even je handen (Verloskundigenloket, 2017, p. 1). En klaar is Kees! Het klinkt nu als een hele opgave, maar voordat je het weet ben je een expert in het verschonen van de luier van je baby.
Een gezellig verschoonmoment
Afleiding van het verschoonmoment is de sleutel tot schone-luier-succes. Creëer een fijne plek waar je je baby verschoont. Denk aan posters, slingers of andere producten waar je baby naar kan kijken. Je kunt ook zorgen voor een speeltje waar je kleine de rest van de dag niet mee speelt. Op deze manier blijft het speeltje nieuw en interessant waardoor de grijphandjes je niet in de weg zullen zitten. En als kers op de spreekwoordelijke taart: zing een liedje, vertel een verhaaltje of trek gekke gezichten (SKSG, 2020). Op deze manier maak je er een fijn momentje van samen, of zoals wij graag zeggen: een klein feestje!
Momenten om ook te verschonen
Probeer je baby een schone luier te geven voor en na het slapen, op deze manier komt je kleine lekker in slaap en wordt hij lekker wakker. Denk eraan om je baby van luier te wisselen als je een lange tijd van huis bent of lang in de auto zit. Ook adviseren we je om een schone luier te geven voor bijvoorbeeld een doktersafspraak, op deze manier is het prettig voor alle partijen. Een ongelukje kan zeker gebeuren, maar je voelt je minder schuldig als je er alles aan gedaan hebt om het ongelukkig moment te voorkomen. Het is vooral belangrijk om je gevoel te laten bepalen wanneer je je baby verschoont. Als je er alles aan doet om je baby droog en schoon te houden, dan verdien je al een beste mama en papa prijs (Pampers, 2020)!
Onderweg? Neem dit mee
Misschien niet zo verrassend, maar een goed gevulde luiertas is altijd handig voor als je onderweg bent. Maar wat stop je er allemaal in? Houd aan het begin rekening met acht luiers, op deze manier heb je altijd genoeg bij de hand. Billendoekjes zijn je allerbeste vriend, dus wees hier niet te zuinig mee. Wij zeggen altijd, beter te veel billendoekjes dan te weinig! Stop een potje zinkzalf in je luiertas, mocht je baby last hebben van luieruitslag of spontaan last krijgt van geïrriteerde billetjes. Nu ben je altijd goed voorbereid. Kleine ongelukjes zitten ook in een klein hoekje, neem daarom altijd een setje schone kleren mee. Tevens raden we je ook aan om wat speelgoed mee te nemen om aan je baby te geven tijdens het verschonen voor de nodige afleiding. Tenslotte kan een opvouwbaar verschoonmatje ook wenselijk zijn voor de beste hygiëne voor als je onderweg bent (Kraamzorg de Waarden, z.d.).
Luieruitslag, wat nu?
Ja, het is daadwerkelijk zo vervelend als het klinkt. Luieruitslag wordt namelijk veroorzaakt door urine en ontlasting die tegen de billetjes schuurt door de luier. Het is erg normaal dat je als ouders jezelf de schuld geeft, maar in plaatst daarvan is het beter om te handelen naar een oplossing. Het kan inderdaad zijn dat je te laat de luier hebt verschoond, maar ook een overgevoelige huid kan een grote rol spelen in de uitslag van je baby. Om zo snel mogelijk je baby van de luieruitslag te genezen raden wij je aan om te smeren, smeren, smeren met zinkzalf. En probeer tijdens deze tijd je baby vaker te verschonen, zodat de billetjes weer snel roze en zacht worden. Houdt de uitslag aan? Probeer dan de volgende dingen eens uit. Ken je het fenomeen talkpoeder al? Dit middel zorgt voor verkoeling bij een geïrriteerde huid, dus bepoeder de billetjes na het verschonen. Een lotion kan ook de uitkomst bieden. Zorg er wel voor dat de producten vrij zijn van parfum en geschikt zijn voor baby’s, want anders kan er een averechtse reactie plaatsvinden. Blijft de irritatie aanhouden na al onze tips? Raadpleeg dan een huisarts (Medic info, z.d.).
De volgende keer lees je meer over…
De volgende keer praten we niet over een dagtaak, maar over een twee à drie dagen taak. We nemen je mee over hoe je het beste je kindje in bad kunt doen. Je kleine in bad doen is nog een bijzonder tussen ouder en kind om onwijs van te genieten, want voor je het weet zit de badkamerdeur op slot.
Bronnen:
Kraamzorg de Waarden. (z.d.). Wat stop je in de luiertas? https://www.kraamzorgdewaarden.nl/blog/wat-stop-je-in-de-luiertas. https://www.kraamzorgdewaarden.nl/blog/wat-stop-je-in-de-luiertas
Luierinfo.nl. (2017). Luiers verschonen in 10 stappen. https://www.luierinfo.nl/info/luiers-verschonen-in-10-stappen
Medic info. (z.d.). Luier verschonen. https://encyclopedie.medicinfo.nl/luier-verschonen/d871472cf6c642e18fc991e1655a9255
Pampers. (2020, 6 november). Hoe vaak moet je de luier van je pasgeboren baby verschonen? Pampers-NL-NL. https://www.pampers.nl/pasgeboren-baby/zorgen-voor-je-pasgeboren-baby/artikel/hoe-vaak-moet-je-de-luier-van-je-pasgeboren-baby-verschonen
SKSG. (2020, 19 augustus). Maak van verschonen een feestje! SKSG Kinderopvang. https://www.sksg.nl/blog/maak-verschonen-feestje/
Verloskundigenloket. (2017). Hoe verschoon je een luier? Hoe verschoon je een luier?, 1–2. https://www.verloskundigenloket.nl/wp-content/uploads/2017/12/PG_2866_PAMPERS_pro_tips_pdf_NLNL.pdf