Overslaan naar hoofdinhoud

Kraamzorg is uniek, want alleen in Nederland hebben we deze regeling voor kersverse ouder(s). Tijdens het kraambed komt er een kraamverzorgende bij de ouder(s) thuis om ze alles te leren over het verzorgen van de baby. Ook helpt zij met verschillende taken in en rondom het huishouden, a present from heaven kunnen we het ook wel noemen! Wil je weten hoe je de kraamzorg regelt en hoe het zit met de kosten ervan? Dat lees je allemaal hier. 

Wat is kraamzorg?

Wist je dat de kraamzorg die we in Nederland kennen uniek is? Nergens anders op de wereld bieden ze de optie aan om kersverse mama’s (en papa’s) te ondersteunen tijdens het kraambed. Tijdens het kraambed komt een kraamverzorgende de ouder(s) helpen en leert hen alles over het verzorgen van de baby. Ook helpt en begeleidt zij bij het geven van borstvoeding. De kraamverzorgende blijft ongeveer acht tot tien dagen bij de ouder(s) na de bevalling (De Verloskundige, z.d.). 

Wat doet een kraamverzorgende nog meer?

Naast dat zij daar is om jou (en jouw partner) alles te leren over de verzorging van de baby, doet een kraamverzorgende nog veel meer. Zij houdt dagelijks het herstel van de mama bij en controleert of alles goed gaat met de baby. Zoals het gewicht, de temperatuur, of hij genoeg drinkt, de ontlasting en de plas. Daarnaast neem ze ook de basis van het huishouden over, denk aan de was van jou en de baby, het verschonen van de bedden, het schoonmaken van de babykamer en het toilet. Heb je toevallig nog andere kinderen? Dan verzorgt zij die ook. Dat geeft veel rust voor iedereen (De Verloskundige, z.d.). 

Hoe regel dat?

De kraamzorg moet je zelf regelen. Doe dit het liefst als je ongeveer drie maanden zwanger bent. Belangrijk dat je dit hebt geregeld voordat de twintigste zwangerschapsweek ingaat. Kijk naar kraamzorginstellingen in de nabije omgeving, hierdoor is de kraamverzorgende altijd in de buurt. Mocht je gelovig zijn, dan kunnen we begrijpen dat je het prettig vindt om met een instelling in zee te gaan waar ze een ruim bestand hebben aan kraamverzorgende met verschillende achtergronden of geloven. Ga voor de instelling waar jij je goed bij voelt, zij komen wel bij jou in huis en zullen veel te maken hebben met je baby en gezin (Grotenhuis, 2021). 

Hoeveel uur aan kraamzorg heb je recht op?

Wettelijk gezien heb je recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg verdeeld over acht tot tien dagen. Dat hangt af van de situatie. Je kunt meer uren krijgen als de mama niet goed herstelt, er complicaties voorkomen, problemen ervaart met het geven van borstvoeding of wanneer ze is bevallen van een meerling. Ook moeders zonder partner krijgen meer uur aan kraamzorg (De Verloskundige, z.d.). Ook kan het voorkomen dat ze korten op de totale uren. Bijvoorbeeld als je samen met je baby tijdens de kraamperiode langer in het ziekenhuis verblijft, zoals na een keizersnede. Voor iedere dag die je langer in het ziekenhuis bent, wordt er zes uur per dag van het totaal afgetrokken (Grotenhuis, 2021). 

De kosten

Een groot deel van de kraamzorg zit in het basispakket. Echter wordt er wel een eigen bijdrage van €4,60 (in 2021) per uur gevraagd. Ben je aanvullend verzekerd? Dan is de kans groot dat de eigen bijdrage ook vergoed wordt. Check hiervoor je polis om het allemaal zeker te weten (Grotenhuis, 2021).

Bronnen:

De Verloskundige. (z.d.). Kraamzorg. Geraadpleegd op 10 december 2021, van https://deverloskundige.nl/net-bevallen/tekstpagina/55/kraamzorg/

Grotenhuis, L. T. (2021, 16 juni). Kraamzorg: wat kun je verwachten? Consumentenbond. Geraadpleegd op 10 december 2021, van https://www.consumentenbond.nl/zwanger/kraamzorg