Lekkende borsten, ja, het is eigenlijk precies wat je denkt dat het is. Tijdens en na de zwangerschap komt het vaak voor dat de borsten moedermelk lekken. Vanaf het moment dat je zwanger bent, bereidt het lichaam zich voor op voeden van je baby. Hierdoor komt de melkproductie al op gang. We kunnen voorstellen dat het vervelend kan zijn, maar eigenlijk is het goed nieuws. Het betekent dat je toeschietreflex werkt. Meer weten over lekkende borsten en hoe je ermee om kunt gaan? Lees dan snel verder.
Wat zijn lekkende borsten?
Bij lekkende borsten komt er op momenten waar het niet nodig is moedermelk uit de borsten. En met niet nodig bedoelen we dat er geen baby aan de borst is aangelegd. Lekkende borsten zijn vervelend, maar ze zijn helaas niet te voorkomen. Het is volkomen onschuldig en het geeft aan dat je toeschietreflex goed werkt. Dat is natuurlijk goed nieuws! Lekkende borsten kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap en wanneer je begint met het geven van borstvoeding na de bevalling (Anababa, z.d.).
Lekkende borsten tijdens de bevalling
Vanaf het moment dat je zwanger bent, bereidt het lichaam zich voor op het geven van borstvoeding. Daarom komt het wel eens voor dat de mama geconcentreerde moedermelk verliest voor de bevalling – ook wel bekend als colostrum. Hoeveel moedermelk je verliest of wanneer dit voorkomt, is bij iedere vrouw verschillend. Geen zorgen, het voortijdig lekker heeft geen invloed op de hoeveelheid moedermelk die je aanmaakt wanneer je baby is geboren (Lansinoh, 2021)!
Tips bij lekkende borsten
Colostrum is een dik en gelige vloeistof. Het lekken kan op ieder moment van de dag gebeuren, maar het komt vaker voor als de vrouw seksueel opgewonden is. Het verschilt ook per vrouw hoeveel je lekt. We hebben een paar tips om zo comfortabel mogelijk te worden met je lekkende borsten en zodat de melk niet op je kleren terechtkomt.
- Zoogkompressen – je kunt het vergelijken met een inlegkruisjes, maar deze leg je dan in je bh. Het is belangrijk dat je ze op tijd vervangt om infecties te voorkomen.
- Siliconen zoogkompressen – deze kompressen drukken de tepel naar binnen. Op deze manier kan de melk niet naar buiten komen.
- Lekschalen of borstschelpen – dit zijn ronde plastic opvangbakjes die in de bh gelegd kunnen worden. Deze bakjes vangen de melk op.
(Anababa, z.d.)
Lekkende borsten na de bevalling
Het lekken van de borsten houdt ook na de bevalling aan, ook hier geldt: dat verschilt per vrouw. Vooral als je borstvoeding geeft, is de kans op lekken groter. Je kunt merken dat je ook tijdens het voeden lekt. Bijvoorbeeld als je je kleine aan je rechterborst hebt aangelegd, dan wil de linkerborst vaak meedoen. Dit komt doordat het toeschietreflex op beide borsten tegelijk van invloed is. Je kunt ook lekken tussen de voedingen door of als je lekker in bed ligt (Anababa, z.d.).
Gevaarlijk? Nee. Vervelend? Misschien wel. We kunnen ons voorstellen dat lekkende borsten je in de weg kunnen zitten, vooral omdat het lekken een eigen leven leidt. Maar laat het je dag niet verpesten, dat zou erg zonde zijn. Probeer eens de zoogkompressen uit voor misschien een fijner en frisser gevoel. Probeer een manier te vinden die voor jou werkt!
Bronnen:
Anababa. (z.d.). Lekkende borsten — Anababa. Anababa. Geraadpleegd op 19 november 2021, van https://www.anababa.nl/gezondheid/eten-drinken/baby/melkvoeding/borstvoeding/problemen/lekkende-borsten
Lansinoh. (2021, 6 januari). Lichaamsveranderingen tijdens de zwangerschap. Geraadpleegd op 19 november 2021, van https://www.lansinoh.be/lichaamsveranderingen-tijdens-de-zwangerschap/