Overslaan naar hoofdinhoud

Haar voeden terwijl ik bijna helemaal op mijn rug lag was iets wat wij mochten gaan proberen.

Linda

Om de week vragen wij aan een Real Mom of zij de NurtureGoods ervaring willen. Deze mama’s gebruiken een borstkolf van NurtureGoods om zo hun ervaringen te beschrijven en te delen. Zo hopen wij de NurtureGoods ervaring meer onder de aandacht te brengen en jou te helpen bij het maken van een keuze. Deze week is het de beurt van mama Linda. Lees jij mee?

De NurtureGoods ervaring van Linda (Instagram @huisje.doesburg)

De ups en downs van een moeder die haar weg vindt tussen liefde, kolven en genieten

Hoe doet iedereen het toch? Lang borstvoeding geven, genieten van een wijntje en af en toe gewoon een hele dag zonder je baby op pad. Ik vind het maar knap. Tijdens mijn zwangerschap heb ik er bewust voor gekozen om te proberen borstvoeding te geven. Ik was natuurlijk wel realistisch. Wat niet lukt, lukt niet. Maar proberen was toch echt mijn doel.

Toen ons meisje geboren was, wilde ik haar ook de tijd geven om zelf te zoeken. Aanleggen en haar de weg wijzen, wilde ik eerst even laten. Dit had ik geleerd tijdens de cursus en de uitleg die ik kreeg leek mij erg vanzelfsprekend.

Maar de eerste uren en dagen na mijn bevalling liepen toch net anders als verwacht. Het zoeken ging niet helemaal goed maar uiteindelijk had ze mijn tepel gevonden, dacht ik. Toen ze moe was van het aanhangen en zuigen aan mijn borst kwam ik erachter dat ze helemaal scheef had gezeten. Een hele grote soort zuigzoen op mijn borst als gevolg. Hoe weet je nu precies hoe iets werkt als je het nog niet eerder hebt gedaan? Voor ons beide was het de eerste keer en ik was wel super trots op ons. Helaas verliep mijn borstvoeding avontuur iets minder vlekkeloos als dat ik had verwacht.


Ons meisje viel de eerste dagen na haar geboorte veel af. Ze zat al snel aan 8% en we kwamen erachter dat ze niet voldoende voeding binnen kreeg. We hebben haar op verschillende manieren moeten voeden. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om toch over te gaan op de fles. Ik kolfde de voeding en onze dochter kreeg zo voeding met de fles. Dit ging al snel erg goed. Ondertussen hadden wij contact gezocht met een lactatiekundige. Ik gaf de hoop niet op om toch live te gaan voeden.

Haar bezoek heeft enorm geholpen. Onze dochter kon niet voldoende vacuüm zuigen waardoor ze niet voldoende melk uit mijn borst kreeg. Haar voeden terwijl ik bijna helemaal op mijn rug lag was iets wat wij mochten gaan proberen. En wat denk je? Na haar bezoek ging het live voeden ineens veel beter! Vanaf dat moment geef ik volledig live borstvoeding.

Nu inmiddels bijna 10 maanden verder krijgt onze dochter nog steeds borstvoeding. En daar ben ik heel erg trots op! Toch blijf ik het lastig vinden om een dag weg te gaan. Het kolven houdt mij enorm tegen. Vorige week zijn mijn man en ik voor het eerst even de deur uit gegaan. We gingen samen uit eten en sinds het begin van mijn zwangerschap heb ik weer een drankje kunnen drinken. Maar wat vond ik het lastig om de melk na het kolven weg te gooien. Maar na zo’n lange tijd, vond ik dat wel een drankje mocht drinken. Ons meisje was uit logeren en eenmaal thuis begon ik haar natuurlijk enorm te missen.

 

Ik vindt het zo knap hoe andere moeders dat doen. Ik vind het soms maar echt een gedoe. Het liefst ga ik vaker de deur uit om even de tijd voor mijzelf te nemen. Maar het kolven blijf ik soms lastig vinden. Op mijn werk kolf ik één of twee keer per dag waardoor live voeden, op de dagen dat ik thuis ben, nog steeds erg goed gaat! Maar dat kolven tijdens een dagje uit blijf ik vervelend vinden. Ik ben wel heel erg blij met de kolf van Nurture Goods. Deze kolf is wel zo fijn dat het kolven een stuk gemakkelijker gaat. Een goede kolf maakt natuurlijk wel echt verschil. We werken eraan! En zolang wij samen genieten van ons borstvoedingsavontuur, denk ik ook nog niet aan stoppen.

Top 3 tips die mij helpen om mijn borstvoeding avontuur zo makkelijk mogelijk te maken:
1. Kolven terwijl je een video of foto’s van je kindje kijkt. Dit helpt enorm om het kolven goed op gang te krijgen. Deze tip heb ik ooit zelf gekregen en hier heb ik heel veel aan gehad. 
2. Je kindje zittend tegen je aan laten drinken. Ons meisje vindt het heel erg fijn om rechtop te zitten terwijl ze drinkt. Met deze houding hoeft ze minder vacuüm te zuigen, waardoor het haar is gelukt om uit de borst te drinken. 
3. Wanneer je onderweg bent richting je kindje goed afstemmen en laten weten dat je onderweg bent. Zo kan je samen bespreken of je kindje nog heel even kan wachten met drinken of dat kolven noodzaak is. Bij ons helpt het afstemmen om te voorkomen dat ons meisje net gedronken heeft voordat ik thuis kom. Hierdoor scheelt het mij vaak tijd om thuis alsnog te moeten kolven. 

Hoelang heb jij live kunnen voeden? En hoe was het voor jou om te kolven als je even van huis bent? En welke gouden tips heb jij gekregen toen jij bezig was met jouw borstvoeding avontuur?

Heel veel liefs, Linda
Wil jij meer weten over Linda? Volg haar dan op Instagram @huisje.doesburg