Overslaan naar hoofdinhoud

Hoewel het verplegend personeel ons aan alle kanten probeerde te helpen, wilde onze dochter de eerste 24 uur niet drinken.

Christel

Om de week vragen wij aan een Real Mom of zij de NurtureGoods ervaring willen. Deze mama’s gebruiken een borstkolf van NurtureGoods om zo hun ervaringen te beschrijven en te delen. Zo hopen wij de NurtureGoods ervaring meer onder de aandacht te brengen en jou te helpen bij het maken van een keuze. Deze week is het de beurt van mama Christel. Lees jij mee?

 De NurtureGoods ervaring van Christel (Instagram @christel.verhagen).

Mijn wens voor borstvoeding
Vanaf de start van mijn zwangerschap wist ik al heel duidelijk dat ik graag borstvoeding wilde geven. Ik ben zelf de eerste maanden grootgebracht met borstvoeding en van mijn moeder hoorde ik de verhalen over de band die je opbouwt met je kindje wanneer je hem/haar zelf voedt. Online las ik over de andere voordelen van borstvoeding; antistoffen die je meegeeft aan je kindje en bescherming tegen infecties, moedermelk is op elk moment perfect afgestemd op de behoefte van je baby, etc. Wel was ik realistisch, de kans bestond natuurlijk dat borstvoeding niet lukte en ik wilde er geen ‘gevecht met mezelf’ van maken. Kortom; ik ga voor borstvoeding en lukt het me, dan zou ik het fantastisch vinden. Lukt het me niet, dan zijn er gelukkig nog alternatieven. Deze mindset gaf me gedurende mijn zwangerschap rust. 

De geboorte van onze dochter 
Ons kleine meisje werd uiteindelijk met 41+1 week geboren. Wat hebben we ongeduldig afgewacht. Uiteindelijk heeft ze goed aangevoeld dat ze met 40 weken nog niet mocht komen, ons wondertje is dysmatuur en was met 40 weken nog veel kleiner geweest dan dat ze nu was. Doordat ons dochtertje zo klein was én omdat ik na de bevalling met spoed geopereerd werd vanwege een ernstige Fluxus, moesten we na de bevalling een nachtje in het ziekenhuis blijven. Hoewel het verplegend personeel ons aan alle kanten probeerde te helpen, wilde onze dochter de eerste 24 uur niet drinken. Ze was zo misselijk door de bevalling en alles wat daarmee gemoeid was, de arme schat. Uiteindelijk heb ik een klein beetje kunnen voeden met een tepelhoedje, maar verre van genoeg. Toen we uiteindelijk met ons meisje naar huis mochten was ze al 10% van haar gewicht afgevallen.


Onze start
Gelukkig mochten we uiteindelijk na 1,5 dag naar huis en stond de kraamhulp op ons te wachten om de benodigde uitleg te geven voor de eerste nacht thuis. Ze schrok toen ze de kleine meid woog. Snel hebben we een plan opgesteld voor de voeding. Doordat het aanleggen nog niet echt was gelukt, zijn we gestart met kolven. 

Wat was ik blij met de kolf van Nurture Goods die ik een paar weken eerder had ontvangen. Ik had al een keer geoefend met kolven dus ik wist al precies hoe alles werkte. Het kolven ging snel en was pijnloos. De borstschelpen zijn erg zacht en daardoor comfortabel om te gebruiken. Doordat de kolf draadloos is kon ik zittend op bed kolven terwijl ons meisje naast me lag. Wat was dat fijn! Ondanks dat ik haar nog niet volledig aan de borst durfde te voeden, hadden we hierdoor toch ons intieme momentje samen. Het gaf me zelfvertrouwen om te zien dat ik snel genoeg voeding had voor ons meisje en dat ze ook voldoende dronk uit haar flesje. Mijn productie steeg ontzettend snel en de eerste 2 nachten heb ik ons meisje gekolfde borstvoeding kunnen geven.

Vanaf dag drie
Vanaf de derde dag durfde ik de baby volledig borstvoeding te geven. Ik voed op verzoek en ze komt elke +/- 3 uur voor een voeding. Doordat mijn productie zo snel was gestegen, merkte ik echter dat deze wat te hoog was geworden. Om de spanning van mijn borsten te halen en te zorgen dat ons meisje ook de vettere melk achter uit mijn borsten kreeg, ben ik gestart met 1 keer per dag kolven. Bijkomend voordeel; inmiddels staan zowel in de vriezer als in de koelkast zakjes met gekolfde melk. Ideaal als ik een keer niet in de gelegenheid ben om ‘live’ te voeden. 


Het einde van de kraamweek
Toen de kraamhulp onze baby op de laatste dag van de kraamweek woog, zat ze alweer mooi boven haar geboortegewicht. De 10% die ze was afgevallen had ze weer mooi bij-gedronken. Het was zo fijn om te zien dat ons meisje het zo goed doet op mijn borstvoeding. De combinatie van ‘live’ borstvoeding geven en kolven werpt zijn vruchten af en dat geeft me als moeder veel zelfvertrouwen. 

Na de kraamweek
Ik heb lang op de adrenaline door kunnen gaan maar op een gegeven moment braken de gebroken nachten me echt op. Als ons meisje ’s nachts begon te huilen begon ik er tegenop te zien om haar weer te gaan voeden en verschonen. Gedurende de borstvoeding valt ze vaak in slaap en moet ik haar wakker maken, dus het is ook niet zo dat ze ’s nachts weer redelijk snel met een gevuld buikje en schoon luiertje in bed ligt. Wat was het fijn dat mijn vriend op een gegeven moment een flesje gekolfde melk uit de koelkast kon opwarmen ’s nachts, toen ik het even niet meer trok. Hij wilde me zo graag ontlasten ’s nachts en hierdoor kon hij dat ook perfect doen. We hebben het geluk dat ons meisje tot nu toe zowel aan de borst als uit de fles goed drinkt. Spuugjes en huiltjes daargelaten zijn we erg tevreden met hoe we de voeding voor haar kunnen verzorgen. 

De komende weken en maanden ben ik van plan om de combinatie tussen ‘live’ borstvoeding en kolven aan te houden. Het is fijn om een voorraadje melk te hebben voor de dagen dat ik weer op mijn werk ben of om andere redenen niet ‘live’ kan voeden. Het geeft me ook heel veel rust om te weten dat ik, mocht de borstvoeding onverhoopt een keer niet lukken, altijd terug kan grijpen op de gekolfde melk uit de vriezer.  

Heel veel liefs, Christel
Wil jij meer weten over Christel? Volg haar dan op Instagram @christel.verhagen