Overslaan naar hoofdinhoud

De ervaring van de zwangerschap en de adoptie van de nieuwe levensfase is voor iedere vrouw anders. En we snappen dat het soms erg eng en overweldigend kan zijn. Naast de spanningen, gieren de hormonen ook door je lichaam. In deze blog praten we over de ontwikkeling van de moedergevoelens. Deze gevoelens komen bij iedere vrouw anders tot leven. De één is al verliefd tijdens de zwangerschap, de ander ervaart liefde op het eerste gezicht bij de bevalling en bij de ander komen de moedergevoelens pas later. Niet vergeten, er is geen goed of fout. In deze blog laten we je weten hoe deze gevoelens tot stand komen. 


Wat zijn moedergevoelens? 

Moedergevoelens zijn de sterke en instinctieve gevoelens van een moeder voor haar kindje. Dit gevoel wordt geuit door middel van liefde, bescherming en verzorging. Ook zijn deze gevoelens zo krachtig en on onvoorwaardelijk, dat deze zelfs te zien zijn op een hersenscan. Op de hersenscan worden de moedergevoelens hetzelfde weergegeven als iemand die verliefd is. De hersenen en het lichaam worden beïnvloed door twee hormonen, namelijk oxytocine en vasopressine. Oxytocine is het knuffelhormoon en vasopressine maak de mama meer vrijgevend en zorgt ervoor dat ze meer waarde hecht aan een monogame relatie (Centrum voor jeugd en gezin, 2021). 

Zijn moedergevoelens belangrijk voor de baby? 

Deze sterkte moedergevoelens zijn ook belangrijk voor je baby. Een pasgeboren baby kan natuurlijk nog niet voor zichzelf zorgen. Aandacht, liefde en zorg van de ouder(s) dragen positief bij aan de ontwikkeling en groei van de baby. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s letterlijk beter ontwikkelen en groeien als ze aandacht, zorg en liefde ontvangen vanuit hun omgeving. Dus mama’s, papa’s en familieleden;  spread some love en knuffel erop los. Je baby heeft het nodig (Centrum voor jeugd en gezin, 2021). 

Liefde op het eerste gezicht

Veel vrouwen ervaren onverklaarbare liefde bij het zien van hun kindje. De moedergevoelens gieren door het lichaam, zonder dat je misschien wist dat je dat had. Je weet meteen dat je alles voor dit mensje zou doen en neemt je nieuwe levenstaak meteen tot je. En dat is: het zijn van een mama. Dit kan in het begin wat overweldigend en spannend aanvoelen en het is waarschijnlijk dat er een mate van onzekerheid bij komt kijken. Wat natuurlijk niet zo gek is, want je baby is zo klein en kwetsbaar. Neem daarom je tijd om te wennen aan je nieuwe rol, als dit de eerste keer is dat je mama bent geworden (Ik ben Zwanger, 2022). 

Liefde op het tweede gezicht

Maar ook veel vrouwen voelen niet direct die liefde en moedergevoelens, en hebben daar wat tijd voor nodig. Vaak is de oorzaak van het uitblijven van deze gevoelens een zware bevalling waar je van moet herstellen. Probeer het jezelf niet kwalijk te nemen dat de moedergevoelens nog even uitblijven, het is volkomen normaal en menselijk. Heb geduld en leer elkaar kennen op jouw eigen tempo, je zult zien dat de moedergevoelens geleidelijk of ineens komen (Ik ben Zwanger, 2022). 

De moedergevoelens blijven uit, wat nu?

Blijven de moedergevoelens echter uit en nemen de onzekerheden alsmaar toe? Dan raden we je aan om hier niet te lang mee rond te lopen en om hulp te zoeken. Dit kan je doen bij je huisarts of consultatiebureau verpleegkunde. Het kan zomaar zijn dat je lijdt aan post partum depressie of dat er iets anders aan de hand is (Centrum voor jeugd en gezin, 2021). 

Wat misschien kan helpen is om het ouderschap te zien als een reis of zoektocht. Want als het ouderschap nieuw is voor jou of jullie, is het niet zo gek dat je nog niet weet hoe alles werkt of wat jouw baby precies nodig heeft. Je moet niet alleen wennen aan elkaar, maar ook moet je wennen aan de nieuwe rol in het leven. En dat kost wat tijd, dus gun jezelf (en je partner) ook die tijd!

Bronnen:

Centrum voor jeugd en gezin. (2021, 1 januari). Ik heb nog helemaal geen moedergevoel. Ik ben erg onzeker over hoe ik het doe als moeder. Is dat normaal? CJG Noord-Beveland.  Geraadpleegd op 6 februari 2022, van https://www.cjgnoord-beveland.nl/informatie/baby/veelgestelde-vragen/ontbreken-van-moedergevoel

Ik ben Zwanger. (2022, 13 januari). Jouw moedergevoelens. ikbenzwanger. Geraadpleegd op 6 februari 2022, van https://www.ikbenzwanger.com/i_moedergevoelens.php