Zwanger of niet, waarschijnlijk heb je wel eens van de navelstreng gehoord. Dit is natuurlijk niet zo gek, gezien het een belangrijke rol speelt voor de gezondheid van je baby in de buik. Via deze streng zit de baby verbonden aan de placenta en hier haalt hij onder andere zijn voedingsstoffen uit. In deze blog vertellen we je alles wat je over de navelstreng moet weten. We vertellen je over de functie, hoe het eruit ziet en hoe het na de bevalling kan worden doorgeknipt. Lees je weer mee vandaag?
De functie van de navelstreng
De navelstreng speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je baby. De navelstreng verbindt namelijk de baby met de placenta, hierdoor krijgt je baby alle nodige voedingsstoffen, zuurstof, antistoffen en hormonen binnen. De placenta is namelijk de heilige walhalla voor jouw kleine. De placenta haalt de voedingsstoffen uit het bloed van de mama en filtert dit, waarnaar het door de navelstreng bij de baby terecht komt. Ook werkt het andersom. De baby kan via de navelstreng alle afvalstoffen en koolzuur naar de placenta vervoeren, waar het vervolgens door het lichaam van de mama wordt afgebroken (Zwangerenportaal, 2020).
Hoe ziet een navelstreng eruit?
De navelstreng kan wel tot 50 centimeter in de lengte groeien en 2 centimeter in de breedte. Het kan dik en rubberachtig aanvoelen, dit komt door de beschermlaag die alle bloedvaten beschermt (Zwangerenportaal, 2020). In de navelstreng lopen twee slagaders en een gewone ader en bevat belangrijke stamcellen voor je kleine (Kraamzorg de Waarden, z.d.).
Complicaties navelstreng
Complicaties rondom de navelstreng komt niet vaak voor tijdens de zwangerschap of bevalling. Maar dat betekent dat er in weinig gevallen toch complicaties kunnen opspelen, zoals:
- Knoop of navelstrengomstrengeling – doordat je baby veel beweegt, kan hij in de knoop raken met de navelstreng. Normaal gesproken heeft dit geen invloed op een natuurlijke bevalling. De ernst komt pas als er sprake is van een meervoudige omstrengeling of de knoop de zuurstof blokkeert voor de baby. In deze gevallen wordt er een keizersnee uitgevoerd.
- Uitzakking van de navelstreng – dit houdt in dat een deel van de navelstreng onder de baby terecht is gekomen, en daarom dit gedeelte als eerste het geboortekanaal bereikt. Hierdoor kan je baby de navelstreng dichtdrukken, waardoor hij zuurstof tekortkomt.
(Zwangerenportaal, 2020)
Navelstreng doorknippen
De navelstreng doorknippen is misschien een gek, maar ook een prachtig moment. De verbinding waar jij als mama aan je baby vastzat, wordt vaak door de partner doorgeknipt. De verbinding blijft, maar je bent niet meer letterlijk verbonden. De navelstreng kan op drie manieren worden afgeknipt, namelijk:
- Direct doorknippen – bij veel bevallingen wordt voor deze optie gekozen. Hier wordt de navelstreng direct na de bevalling doorgeknipt – ook wel bekend als afnavelen. Geen zorgen, dit doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen (Kraamzorg de Waarden, z.d.).
- Uitkloppen – bij deze manier wordt er even gewacht met het doorknippen van de navelstreng. Ze zeggen dat twee of drie minuten wachten met het doorknippen van de navelstreng een positief gezondheidseffect heeft op je kleine. Dit komt doordat het laatste bloed vanuit de placenta nog naar de baby kan stromen en zo nemen de rode bloedlichaampjes toe.
- Lotusbevalling – hierbij wordt ervoor gekozen om de navelstreng helemaal niet door te knippen, maar om deze te laten afsterven. Wat inhoudt dat de streng gedurende deze tijd nog verbonden blijft aan de placenta. Wat ook inhoudt dat je baby nog een aantal dagen met de navelstreng én placenta verbonden blijft (Zwangerenportaal, 2020).
Het navelstompje
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er nog een navelstompje over. In de loop van vijf tot veertien dagen droogt het stompje op, wordt het hard en zwart en valt het er vanzelf weer af. Ga nooit aan het stompje pulken of trekken, ook niet wanneer het net lijkt of het er bijna vanaf valt. Wat je wel moet doen is het goed verzorgen. Hou hem schoon en droog, en zorg ervoor dat de luier het stompje niet bedekt totdat hij er vanaf is gevallen. Houd bijzondere activiteiten in de gaten. Is de navel rood en opgezwollen of ruikt de navel vies? Dan kan het zijn dat je baby een infectie heeft opgelopen. Neem dan contact op met je verloskundige (Zwangerenportaal, 2020).
Nou, hierbij de navelstreng van begin tot einde uitgelegd. Deze streng is van groot belang en is het contactpunt tussen jou en je baby. De streng vervoert precies datgene wat je baby nodig heeft en ook datgene waar hij vanaf moet. Wat is het lichaam toch een prachtig instrument!
Bronnen:
Kraamzorg de Waarden. (z.d.). De navelstreng doorknippen. Geraadpleegd op 19 november 2021, van https://www.kraamzorgdewaarden.nl/blog/de-navelstreng-doorknippen
Zwangerenportaal. (2020). De navelstreng: alles wat je moet weten. Geraadpleegd op 19 november 2021, van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/de-navelstreng-alles-wat-je-moet-weten