Niet alleen in je lichaam gebeuren er dingen, maar ook jouw omgeving reageert op jouw zwangerschap. Het kan ook zo zijn dat je ineens de drang krijgt om alles te perfectioneren voordat je baby komt of je krijgt trek in bijzondere (lees: tikkeltje gekke) snacks. Van Cornetto’s tot loempia’s en jawel, augurken. Jij móet het hebben. En wel nu! De gierende hormonen kunnen je soms de baas worden, maar probeer een beetje te ontspannen en niet al de schuld aan je partner te geven. We snappen dat je gespannen bent om je kindje te verwelkomen op deze wereld en in je huis en dat alles perfect moet zijn. Maar jij bent ook maar een mens en dat schilderijtje kan morgen ook nog aan de muur. Dus: probeer te ontspannen, laat je nesteldrang af en toe een beetje varen en geniet ondertussen van je favoriete zwangerschapssnack.
Nesteldrang in versnelling vijf
Het perfectioneren van de omgeving voor je baby noemen we ook wel nesteldrang. Veel zwangere vrouwen ervaren in het derde trimester een poets-, opruim- en koopdrang. Opeens heb je het idee dat heel je huis een lik verf nodig heeft, je haalt minimaal tien keer per dag het stof van je tv, je wasmachine draait overuren en je hebt je partner misschien al drie keer naar de drogist gestuurd voor luiers. Dit gedrag voelt misschien een beetje gek, maar nesteldrang eigenlijk een hele natuurlijke reactie. Je wilt een goede, veilige en schone omgeving creëren voor je kleine. Je maakt letterlijk en figuurlijk het ‘nest’ klaar voor de komst van je kindje of kindjes (Kraamzorg De Waarden).
Maar, lieve mama, let op. Nesteldrang of niet, er zijn ook grenzen. Die zware bank hoeft echt niet ineens naar de andere kant van de kamer en het ledikantje hoeft ook niet per se nu in elkaar. Wij weten dat de zwangerschapshormonen in de vijfde versnelling door je lijf gieren, maar besef wel dat jouw partner deze nesteldrang en dit verlangen naar perfectie niet op een natuurlijke manier ervaart. Je partner wordt misschien wel moe en gefrustreerd van alle abrupte klussen binnen- en buitenshuis, dus een gezonde balans is van belang. Focus je juist op de dingen die hij of zij juist wél doet om je kleine met open armen te ontvangen in jullie nestje (Zwangeren Portaal).
Kraampakket
Ben je aanvullend verzekerd? Dan heb jij geluk. Dan kan het zomaar zijn dat er binnenkort een kraampakket op je mat ligt van je zorgverzekeraar. De grote verrassing is misschien nu minder een verrassing. Maar dit pakket is gevuld met spulletjes die van pas komen tijdens en na een (thuis)bevalling. Je kunt dingen zoals een navelklem, kraamverband, een matrasbeschermer en een thermometer vinden in het kraampakket. Erg handig om in huis te hebben tijdens en na de bevalling (Independer).
Hebben we je blij gemaakt met een dode mus? Dan kan je eenvoudig een kraampakket op maat samenstellen bij de drogist of apotheek. We raden aan om het kraampakket vanaf de zevende maand in huis te hebben. Gewoon, het zekere voor het onzekere (Verloskundigenpraktijk Meander).
Thuisbevalling
Er zijn mama’s die de voorkeur hebben voor een thuisbevalling. Ben jij er daar een van? Lees dan snel verder. Als je thuis wil bevallen heb je meer nodig dan wanneer je in het ziekenhuis bevalt. Pas er zonodig je zorgverzekering op aan. Vaak als je aanvullend verzekerd bent worden alle nodige spullen en hulpmiddelen vergoed die je leent bij de thuiszorgwinkel. Denk bijvoorbeeld aan een douchekruk, rugsteun of een hoog-laagbed. Enorm handig en comfortabel als je kiest voor een thuisbevalling. Bel voor de zekerheid jouw zorgverzekeraar, want iedere verzekering heeft eigen regels. En wij willen de beste zorg voor jou!
Fun fact: wist je dat de cultuur van thuis bevallen onder het Nederlands immaterieel erfgoed valt? Dit komt omdat Nederland een thuisbevalling ziet als een lange traditie en wij Nederlanders op een grote schaal thuis bevallen. Hierdoor is er een nieuwe tak van verloskunde en kraamzorg ontstaan (NOS).
Of je nu in het ziekenhuis of thuis bevalt, de volgende dingen heb je sowieso nodig: alcohol, kraamverband, desinfecterende handzeep en gel, een digitale thermometer, onderleggers en verbandwatten (Zwangeren Portaal).
Zeg: chee(eeeee)se
Je bevalling is een van de meest bijzondere momenten uit je leven. Een moment dat je eigenlijk nooit meer wil vergeten. Maar of je bevalling nu soepel verloopt of dat het je wat meer moeite kost, er gaan veel dingen aan je voorbij. Advies van ons: leg je bevalling vast op de gevoelige plaat. Dat kan je door je partner laten doen, maar een nadeel daarvan is, is dat hij of zij een groot deel van de bevalling via een schermpje ziet. Bovendien is hij of zij bij de bevalling om jou te steunen en je wil natuurlijk de onverdeelde aandacht van je partner. Een geboortefotograaf is de oplossing! Een geboortefotograaf maakt bijzondere foto’s van jouw bevalling. Hij blijft op de achtergrond en vaak ben je zo in het (intense) moment, dat je niet eens doorhebt dat hij er is. Meestal heb je een paar weken voor je uitgerekende datum een intakegesprek met de fotograaf om kennis te maken en jullie wensen te bespreken. Is er geen klik? Geen probleem! De fotograaf zal het volledig begrijpen als jullie besluiten voor iemand anders te gaan. Het is, naast een van de bijzonderste momenten, immers ook een van de intiemste momenten uit je leven. Het is daarom belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de fotograaf. Een geboortefotograaf is niet goedkoop. Je betaalt al gauw een bedrag tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Een bevalling is namelijk (met uitzondering van een geplande keizersnede) niet te plannen. De fotograaf staat meestal vanaf week achtendertig 24 uur per dag klaar om jouw bevalling vast te leggen. In de meeste gevallen kan je de fotograaf bellen wanneer je weeën regelmatig worden of enkele centimeters ontsluiting hebt. Hij is er dan de gehele bevalling bij en vaak nog enkele uren nadien om bijvoorbeeld het eerste voedingsmoment vast te leggen. Zorg altijd dat de verloskundige en gynaecoloog op de hoogte zijn dat er een fotograaf komt tijdens de bevalling. Net als voor jou, is de fotograaf voor hen een gast.
Dus, mama’s en papa’s, zorg dat je voorbereid bent en haal dat kraampakket in huis! Een goed begin is het halve werk. Nog een tip voor de mama’s: als je veel last heb van nesteldrang, leef je dan uit op de babykamer. Je handen zullen wel jeuken om die onder handen te nemen. En papa’s, wees een beetje geduldig en laat haar lekker haar ding doen. Verwen haar af en toe met een lekkere voetmassage en neem eens een extra bak ijs mee van de supermarkt.
Bronnen:
Independer. (z.d.). Vergoedingen kraampakket. Geraadpleegd van https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/kraampakket.aspx
Kraamzorg De Waarden. (z.d.). 32 weken zwanger – nesteldrang. Geraadpleegd van https://www.kraamzorgdewaarden.nl/zwanger/van-week-tot-week/32-weken-zwanger-nesteldrang
NOS. (2020, 11 december). Thuis bevallen valt voortaan onder Nederlands erfgoed. Geraadpleegd van https://nos.nl/artikel/2360226-thuis-bevallen-valt-voortaan-onder-nederlands-erfgoed
Verloskundigenpraktijk Meander. (2021, 17 maart). Bevalkoffertje klaarmaken. Geraadpleegd van https://www.verloskundigenpraktijkmeander.nl/kraampakket-bevalkoffertje/
Zwangeren Portaal. (2016, 15 september). Het kraampakket. Wat moet je allemaal in huis hebben? Geraadpleegd van https://www.zwangerenportaal.nl/baby/de-kraamtijd/het-kraampakket-wat-moet-je-allemaal-in-huis-hebben
Zwangeren Portaal. (2020, 12 maart). Nesteldrang. Geraadpleegd van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/nesteldrang