Overslaan naar hoofdinhoud

De NIPT is een bloedonderzoek en een screeningstest. NIPT staat voor de Niet Invasieve Prenatale Test en hier wordt er gekeken of er via het bloed van de mama afwijkingen gevonden kunnen worden bij de baby. Vanaf week 11 van de zwangerschap kan je dit onderzoek laten uitvoeren, dit is geheel aan de ouder(s) of ze dit willen of juist niet. Dit onderzoek is namelijk niet verplicht. In deze blog vertellen we je meer over NIPT, de uitslag ervan en hoe het met de zorgverzekering is geregeld. 

Wat is NIPT?

NIPT is de Niet Invasieve Prenatale Test en valt onder een screeningstest. Hier wordt er bloed uit de arm van de mama afgenomen. In het bloed zit ook DNA van de placenta, en dit DNA komt bijna compleet overeen met die van het kindje. Uit deze test kunnen ze onderzoeken of er een afwijking zoals down-, edwards, of patausyndroom aanwezig is. Je kunt deze test laten uitvoeren vanaf week 11 van de zwangerschap en de test geeft tot een bijna 100% een betrouwbare uitslag. En daar bedoelen we mee dat er soms alleen een afwijking in de placenta zit en niet bij de baby. De test is niet verplicht, jij mag als ouder(s) zelf beslissen of je de test wilt laten uitvoeren (De Verloskundige, z.d.). 

De uitslag

Je krijgt de uitslag na ongeveer 10-15 werkdagen van de verloskundige of gynaecoloog (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, z.d.). Geeft de uitslag geen afwijkingen weer? Dan is de kans erg klein dat het kindje een afwijking heeft. Is de uitslag afwijkend? Dan is het andersom, dan is de kans erg groot dat de baby een afwijking heeft. Als vervolgonderzoek wordt er dan een vruchtwaterpunctie of vlokkentest uitgevoerd, deze testen geven wel voor de 100% zekerheid. Het nadeel van deze twee onderzoeken is dat er een kans op een miskraam is (De Verloskundige, z.d.).

Ben je verzekerd?

Helaas ben je niet compleet verzekerd voor de test. De verzekering dekt wel het intakegesprek met de verloskundige en gynaecoloog, maar het NIPT onderzoek is voor je eigen kosten. De kosten voor het onderzoek bedraagt €175 (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, z.d.). Er is een uitzondering voor vrouwen bij wie er een verhoogd risico op een afwijking bekend is. Bijvoorbeeld als de vrouw eerder zwanger was van een kind met het down-, edwards- of patausyndroom. Alleen dan wordt het NIPT onderzoek vergoed door de zorgverzekeraar (De Verloskundige, z.d.). 

Zoals hierboven vermeld is het geheel aan de ouders zelf ze de NIPT willen laten uitvoeren. Er is geen goed of fout, maar we kunnen begrijpen dat je het liefst zeker wilt zijn dat je kindje gezond is. Daarom lijkt het ons zeker verstandig om de test te laten doen. Maar wees vrij om je eigen keuze daarin te maken en doe wat goed voelt, alleen jij kan dat bepalen.

Bronnen:

De Verloskundige. (z.d.). NIPT. Geraadpleegd op 26 november 2021, van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/40/nipt/

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (z.d.). De NIPT | Prenatale en neonatale screeningen. Geraadpleegd op 26 november 2021, van https://www.pns.nl/nipt