Scenario: je bent zwanger en je wordt zomaar ontslagen zonder goede reden. Mag dat zomaar? Het antwoord is simpelweg: nee. Tijdens je zwangerschap geldt namelijk een opzegverbod, wat betekent dat je werkgever het contract niet zomaar mag opzeggen wanneer je in verwachting bent van een mini-jij. Een opzegverbod betekent alleen niet dat je je baan niet kwijt kunt raken tijdens je zwangerschap. Er zijn namelijk een paar uitzonderingen die we je met liefde vertellen in deze blog. Lees mee!
Wat houdt het opzegverbod in?
Heel makkelijk: je werkgever mag de arbeidsovereenkomst niet opzeggen tijdens je zwangerschap én je zwangerschapsverlof. Dus ook na de bevalling mag je werkgever je niet zomaar ontslaan. In de volgende gevallen geldt het opzegverbod:
- Tijdens je zwangerschapsverlof
- Tijdens je bevallingsverlof
- Tijdens de eerste zes weken na je bevallingsverlof
- Tijdens de periode van eventuele arbeidsongeschiktheid door je zwangerschap of bevalling
- TIjdens de eerste zes weken na arbeidsongeschiktheid (Rijksoverheid)
In welke gevallen mag ik wel ontslagen worden?
De zwangerschap of de wens om zwanger te worden zijn dus geen legitieme redenen voor je werkgever om je te ontslaan. Maar er zijn een paar uitzonderingen waardoor je wel je baan kunt verliezen tijdens je zwangerschap. Als je bijvoorbeeld een tijdelijk contract hebt dat afloopt tijdens je zwangerschap, is je baas niet verplicht deze te verlengen. Of je nou zwanger bent of niet, dat contract was (helaas) hoe dan ook afgelopen. Ook wanneer de onderneming of enkel de afdeling waar je werkt de werkzaamheden beëindigt, is ontslag mogelijk. En zwanger of niet… wanneer je bijvoorbeeld fraude pleegt of iets hebt gestolen van je werkgever, mag deze je op staande voet ontslaan (Rechtwijzer). Maar laten we er voor de lieve vrede even vanuit gaan dat het laatste sowieso niet aan de orde is.
Ik ben toch (onterecht) ontslagen. Wat nu?
Vermoed je dat je werkgever je ontslagen heeft omdat je zwanger bent en is er van bovenstaande punten over terecht ontslag geen sprake? Dan kan je aan de rechter vragen om het ontslag ongedaan te maken. Let op: doe dat snel, want het moet binnen twee maanden na het beëindigen van het contract. Als je in het gelijk wordt gesteld, dan wordt het ontslag ongedaan gemaakt en ben je weer in dienst van je werkgever (DAS). Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat je niet meer wil werken voor een baas die je de laan uit heeft gestuurd vanwege je zwangerschap. Vraag bij de rechter dan om een zogenaamde billijke vergoeding. Dat is een extra vergoeding die de rechter kan toewijzen aan de werknemer wanneer blijkt dat de werkgever niet juist gehandeld heeft.
Zo, nu weet je wat je rechten zijn. Twijfel je of je terecht of onterecht ontslagen bent? Je kan altijd juridisch advies inwinnen bij een rechtswinkel. We snappen het ook als je daar niet per se de energie voor hebt, maar er is vast iemand in je omgeving die je erbij wil helpen!
Bronnen:
DAS. (z.d.). Ontslag tijdens zwangerschap; mag dat wel? Geraadpleegd van https://www.das.nl/ontslag/redenen-voor-ontslag/ontslag-tijdens-zwangerschap?gclid=Cj0KCQjw6NmHBhD2ARIsAI3hrM0xMUc8Hsj7TP2OKv9Ak_QQ4zX-yJcEYih-wuFd07KCeOANwDOUN_kaAjSHEALw_wcB
Ministerie van Algemene Zaken. (2020, 27 juli). Mag mijn werkgever mij ontslaan als ik zwanger ben? Geraadpleegd van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/vraag-en-antwoord/mag-ik-worden-ontslagen-als-ik-zwanger-ben
Rechtwijzer. (z.d.). Mag ik ontslagen worden bij zwangerschap of tijdens verlof? Geraadpleegd van https://rechtwijzer.nl/werk/mag-het-ontslag/mag-ik-ontslagen-worden-bij-zwangerschap-of-tijdens-verlof