Overslaan naar hoofdinhoud

Iedere vrouw die een zwangerschap heeft meegemaakt – en de omgeving eromheen – kan beamen dat dit een intense periode in het leven is. Een periode met een rollercoaster aan emoties, geluksmomenten, twijfels, angst en vervelende zwangerschapskwaaltjes. En juist bij sommige zwangerschapskwalen kan osteopathie je helpen! Dit kan de klachten als rugpijn en bekkeninstabiliteit verminderen en je lichaam alvast voorbereiden op de bevalling. Oseowattes? We snappen dat dit misschien niet gelijk een term is die je kent, daarom leggen we je alles uit in deze blog.

Wat is osteopathie?

Osteopathie richt zich op het vinden en behandelen van functiestoornissen in het lichaam. Stoornissen die invloed hebben op de lichaamsfunctie van je gewrichten, weefsels, organen en bewegingen. Vooral bij zwangere vrouwen kunnen deze functiestoornissen eerder optreden door de snelle veranderingen in het lichaam (Zwangerenportaal, 2020). In de negen maanden van de zwangerschap maakt je postuur drie grote veranderingen door. Hier valt de kromming van de wervelkolom en de nek en de wisseling van positie van de bekken onder. Het lichaam moet daarom flexibel zijn om deze veranderingen aan te kunnen, alleen geldt dit niet voor iedere vrouw. Ben jij er daar een van? Lees dan snel verder.  

Op het moment wanneer het lichaam radicaal verandert – en je lichaam dit niet goed aankan -, kan iedere beperking en pijn bij het bewegen je in de weg gaan zitten en je dagelijks leven negatief beïnvloeden. Ook stress, gespannen spieren, trauma’s of blokkades kunnen pijn en blokkades veroorzaken. Osteopathie is een geneeswijze die je kan helpen bij dit ongemak en je weer vrij laat bewegen. De behandeling richt zich namelijk op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen (Epicentrum, 2019). Een zwangerschap zonder pijn is waar wij en veel andere vrouwen voor tekenen, en daar kan deze behandeling je bij helpen. 

Wat doet een osteopaat?

De osteopaat is opgeleid om te weten welke weefsels met elkaar in verbinding staan en hoe deze elkaar beïnvloeden. Hierdoor zijn ze expert om bewegingsbeperkingen te mobiliseren waardoor de lichamelijke klachten en pijntjes afnemen (Zwangerenportaal, 2020). De osteopaat zal vooraf aan de behandeling je goed onderzoeken om te kijken wat voor zorg jij nodig hebt. Hier kijkt hij naar eventuele blokkades en problemen. Hierdoor kan je je volledige energie geven aan je kleine en je rustig voorbereiden op de bevalling (Zwangerenportaal, 2020).

Osteopathie en zwanger zijn

Osteopathie tijdens de zwangerschap helpt om het lichaam voor te bereiden op de bevalling. De osteopaat biedt ondersteunen bij lichamelijke ongemakkelijkheid en zorgt voor flexibiliteit in de bekken en het bekkenbodem voor een bevalling zonder al te veel zorgen (Osteopathie van Eijck, z.d.). Deze behandeling helpt zwangere vrouwen om zich te prepareren voor de indaling, uitdrijvingsfase en de bevalling door de bekken, de onderrug en de heupen te mobiliseren (Epicentrum, 2019).

Wat vergoedt je zorgverzekering?

Deze behandeling valt onder de alternatieve geneeswijze. Dit betekent dat het niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed en vraagt deze behandeling om een aanvullende zorgverzekering. Alleen niet alle zorgverzekeringen vergoeden deze behandeling, dus vraag dit altijd even bij je zorgverzekeraar (Independer, z.d.). Want hoe fijn is het om goed verzekerd te zijn om de pijn te verzachten! 

Bronnen:

Epicentrum. (2019, 24 januari). Zwanger? Dit kan de osteopaat voor je betekenenhttps://www.epicentrum.be/home/2018/01/24/osteopathie-en-zwangerschap/

Independer. (z.d.). Independer. Geraadpleegd op 2 augustus 2021, van https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/osteopathie.aspx

Osteopathie van Eijck. (z.d.). Osteopathie van Eijck | Behandeling tijdens zwangerschap. Geraadpleegd op 29 juli 2021, van https://osteopathievaneijck.nl/indicatie/zwangeren/tijdens-de-zwangerschap/#:%7E:text=Osteopathie%20is%20een%20veilige%20behandelmethode,bekkenbodem%20en%20foetus%20te%20optimaliseren.

Zwangerenportaal. (2020). Osteopathie bij zwangerenhttps://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/gezondheid/osteopathie-bij-zwangeren