Ten eerste: nogmaals gefeliciteerd met de zwangerschap. Een nieuwe een bijzondere levensfase staat op je te wachten. Je lichaam verandert met de dag doordat je baby maar groeit en groeit. Misschien voel je je kleine af ten toe al bewegen, maar hem daadwerkelijk zien en vasthouden duurt nog wel even. En daar hebben ze iets leuks op bedacht, namelijk een pretecho. De naam zegt misschien al wel genoeg, dit is een echo voor je plezier om even in jouw buik te spieken. Deze blog legt je uit wat precies een pretecho is, in welke vormen een pretecho komt en voor wie de kosten zijn.
Wat is een pretecho?
De naam verraadt het misschien al wel; het is een professionele echo die voor het plezier of de pret gemaakt wordt. Net zoals bij andere medische echo’s – denk aan de 20-wekenecho – wordt bij een pretecho echo juist niet naar afwijkingen gezocht. Deze echo is bedoeld om de ouders een kijkje te geven in wat er allemaal in de buik gebeurt. De echoscopist zet een echokop op de buik van de mama en neemt de bijna ouder(s) mee in wat ze ziet. Handjes, voetjes of een bos haar. Het is erg bijzonder om je kindje te zien! Mocht de echoscopist een afwijking tegenkomen wordt deze uiteraard besproken, maar weet dat dit niet het doel is van deze echo (Bewonder Bij, 2020).
Welke soorten zijn er?
Er zijn verschillende soorten pretecho’s met verschillende uitkomsten. Een foto of video, het kan tegenwoordig allemaal. Er zit geen perfecte tijd gebonden aan deze echo, dus je kunt vaak zelf beslissen wanneer je die wilt gaan uitvoeren.
2D echo – dit is de standaard zwart-wit foto die we allemaal vast wel een keer gezien hebben. Hier kijk je naar het kloppen van het hartje en de innesteling in de baarmoeder.
3D echo – dit is een foto opgebouwd uit meerdere 2D foto’s, waardoor je daadwerkelijk diepte en de contouren van je baby kunt zien.
4D echo – dit is bewegend beeld opgebouwd uit verschillende 3D-beelden. Hier krijg je een live beeld van hoe je baby eruit ziet en hoe hij beweegt (De Geboortezaak, z.d.).
De kosten
De medische echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar. Dit fun-momentje valt hier helaas niet onder, daarom zijn de kosten voor de pretecho voor eigen rekening. De kosten verschillen per echo en het type beeldmateriaal. De kosten lopen vaak op tussen de 50 en 10 euro (Bewonder Bij, 2020).
We snappen dat je geen genoeg kunt krijgen van je kleine, en daarom snappen we ook dat je een pretecho overweegt. Vergeet niet dat de kosten voor jou zijn, maar wij denken dat het zeker de moeite waard is om zo vaak mogelijk je kleine te bewonderen. Ook krijg je aan het einde van de echo de foto’s vaak fysiek of op een USB-stick mee zodat je thuis nog kunt nagenieten van je kleine spruit. Scan de fysieke beelden van de pretecho in of maak er een foto van, want de kwaliteit van deze beelden gaan snel achteruit. En dat is natuurlijk eeuwig zonde!
Bronnen:
Bewonder Bij. (2020, 6 september). Pretecho ‘s – Alles wat je moet weten – Op één plek verzameld. Geraadpleegd op 17 oktober 2021, van https://bewonderbij.nl/pretecho
De Geboortezaak. (z.d.). Pretecho. Geraadpleegd op 17 oktober 2021, van https://www.degeboortezaak.nl/pretecho