Overslaan naar hoofdinhoud

Deze keer praten we veel over: seks! We weten allemaal dat deze daad nodig is om zwanger te worden. Daarom vertellen we je deze keer wanneer je het beste kan vrijen en waar je op kunt letten om met jouw gezondheid en die van je partner de kans om zwanger te worden te vergroten. Probeer de sekspret niet te drukken door er teveel stress op te leggen, het belangrijkste is om samen te genieten van het moment. Je bent het meest vruchtbaar tijdens de ovulatie. Je kunt de ovulatie eenvoudig vaststellen door middel van een ovulatietest, hier vertellen we je alles over. Let’s talk about ovulatietest and seks baby. 

De ovulatietest uitgelegd

Wat willen we? Juist, een baby! En hoe kunnen we weten wanneer je het meest vruchtbaar bent? Juist, dat kan met een ovulatietest! Met een ovulatietest stel je makkelijk en snel vast wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Dit is voornamelijk handig voor vrouwen met een onregelmatige cyclus. De ovulatietest biedt voor deze groep vrouwen het antwoord. De test laat namelijk via de urine zien wanneer de stijging van het luteïniserend hormoon (LH) is. De beste tijd om een ovulatietest uit te voeren is rond 12.00 uur en rond 21.00 uur. Tijdens deze tijden is de kans op de LH-piek het hoogst (Clearblue, 2021).  

Zo gebruik je ‘m

Over het algemeen is de test eenvoudig in gebruik, maar lees de bijsluiter goed door. Iedere test is anders en laat daarom op een andere manier een positieve test zien. Je kunt gemakkelijk over het teststaafje heen plassen of je urine opvangen in een beker en vervolgens het staafje erin roeren. Na ongeveer drie minuten is het resultaat zichtbaar. Test je positief? Dan is je LH-piek hier en staan jouw twee meest vruchtbare dagen nu in. En dat betekent seks, seks, seks en ook niet te vergeten: genieten van de seks! Test je negatief? Blijf dan twee keer per dag testen tot je positief test of tot je eisprong voorbij is (Clearblue, 2021). Het kan zomaar zijn dat je de piek gemist hebt, probeer het volgende maand nog een keer. 

Natuurlijke ovulatiesymptomen

Tegenwoordig vertrouwen we blindelings op alle moderne snufjes en testen, maar luisteren we soms minder goed naar ons lichaam. Want ook het wondervolle vrouwenlichaam geeft aan wanneer je ovuleert. Je kunt letten op deze symptomen:

Buikpijn

Het kan voorkomen dat je stekende pijn of kramp ervaart tijdens de eisprong. Dit wordt meestal gevoeld ter hoogte van de eileiders, dus links of rechts in je onderbuik. De pijn duurt – in de meeste gevallen – een paar uur (Zwangeren Portaal, 2020). 

Vaginale afscheiding

Tijdens je ovulatie verandert je vaginale afscheiding van geliger en brokkeliger naar helder, elastisch en meer vloeibaar. De kleur kan je vergelijken met het witte gedeelte van een rauw ei (van de Bosch, 2020). Smakelijk klinkt misschien anders, maar dit hoort nu eenmaal bij vrouw-zijn. 

Pijnlijke of gevoelige borsten

Hormonen, ja wie kent ze niet. De verandering van je hormonen kunnen ervoor zorgen dat je borsten gevoeliger of bij sommigen zelfs pijnlijk aanvoelen (van de Bosch, 2020). 

Stijging lichaamstemperatuur

Tot wel 24 uur na je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur met 0,3 tot 0,5 graden. Dit kan je controleren door elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur te meten. Deze methode wordt vaak als minder betrouwbaar ervaren, omdat je vaak net te laat ziet wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. Door dit een aantal cycli te herhalen kan je wel inzicht krijgen in je ovulatie. Maar geduld is een vruchtbare zaak (van de Bosch, 2020). 

Hoger libido 

Je lichaam kan meer behoefte krijgen aan seks tijdens. Dit komt doordat de ovulatie een natuurlijk signaal is van vruchtbaarheid en het lichaam behoefte ontwikkelt voor voortplanten. Soms is de zin daar, maar de ovulatie nog niet, ga ervoor! Vrij en geniet (van de Bosch, 2020).

De sterke zwemmers

Je bent natuurlijk niet alleen in dit proces. Naast dat jij goed voor je lichaam zorgt, is het ook van groot belang dat je partner goed voor zijn lichaam zorgt. Ook zijn levensstijl is van belang voor sperma van de beste kwaliteit. Hou rekening met de volgende factoren om de beste kwaliteit te realiseren (Loes, z.d.). 

De super yays

Als wij vitamine zeggen, zeg jij C! Vitamine, C. En daar voegen wij Zink nog aan toe. Deze twee vitaminen dragen bij aan de productie van sperma. Dus vul je boodschappenlijstje maar met veel groente, fruit, vlees en vette vis. Nog een super yay zijn de wijde onderbroeken. Voor de productie van sperma is het gewenst dat de ballen van de man 2 graden koeler zijn dan de rest van zijn lichaam. Ook lichaamsbeweging kan wonderen doen, dus van de bank af en beweeg (Loes, z.d.)! 

De super nays

Niet heel verrassend, maar de grote boosdoeners zijn roken, drugs, alcohol en over- en ondergewicht. Deze factoren zijn van invloed op de kwaliteit van het sperma. Ook stress zorgt ervoor dat de zwemmers minder sterk zijn (Quest, 2013). Dus gooi alle boosdoeners en zorgen uit het raam voor sperma van top kwaliteit. 

Sekspraat

Als je een al een tijdje probeert zwanger te worden en jullie de vrijpartijen moeten plannen, snappen we dat de romantiek soms ver te zoeken is. Maar voor, hoort wat en komt hopelijk wat, en dat is hopelijk een baby! Het sperma kan wel tot vier dagen in leven blijven in het vrouwelijk lichaam om hopelijk de eicel te bevruchten. Daarom raden we aan om rond de eisprong om de twee of drie dagen te vrijen. Op deze manier is de kans het grootst dat de zaadcellen in leven zijn tijdens de eisprong. En onze laatste tip: geniet. Geniet van het moment, van de seks en van elkaar. Als de opwinding hoog is, is de kans op bevruchting nog hoger. Hoe vochtiger de vrouw, hoe beter het sperma zich kan voortbewegen. En de kwaliteit van het zaad van de man wordt beter wanneer de man goed opgewonden is. Vrij omdat het soms even moet, maar vooral omdat je er samen van geniet (Verloskundigenpraktijk de Vooroever, 2020). 

Een pondje meer of minder maakt een verschil

Praten over gewicht is vaak een gevoelig onderwerp, maar wel erg belangrijk voor de kans op een zwangerschap, jouw gezondheid en de gezondheid van je baby. De complicaties door overgewicht kunnen nare gevolgen hebben tijdens de zwangerschap en bij de bevalling. De kans op zwangerschapsvergiftiging, een hoge bloeddruk en suikerziekte is hoger bij overgewicht. De kans op een miskraam of het krijgen van een zware baby wordt ook hoger. Daarom is het advies om een gezond gewicht en levensstijl te hebben voordat je zwanger wordt (St. Antonius Ziekenhuis, 2021). Heb je overgewicht en weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op met de huisarts of diëtist, zij helpen jou met heel veel liefde.

We zijn er bijna, maar misschien nog niet helemaal

Je staat misschien te springen om zwanger te worden, en wij springen met je mee! Lukt het even niet om zwanger te worden? Er zijn veel factoren die een rol spelen in het zwanger worden en dat is frustrerend. Meer dan frustrerend, het is ronduit vervelend. Het is makkelijker gezegd dan gedaan: maar hou de positiviteit erin en de stress buiten de deur! Let samen op je voeding en beweeg regelmatig, seks met elkaar wanneer je het meest vruchtbaar bent en wanneer je gewoon zin hebt en laat je lichaam de rest doen. Wij duimen voor jullie!

Bronnen:

Clearblue. (2021, 8 januari). Clearblue Ovulatietestenhttps://nl.clearblue.com/ovulatietesten

Loes. (z.d.). Hoe verhoog je als man je vruchtbaarheid? Loes.nl. https://www.loes.nl/tips/kinderwens/gezondheid/hoe-verhoog-je-als-man-de-kans-om-zwanger-te-worden.html#:%7E:text=Tip%203%3A%20Leef%20gezond,van%20alcohol%2C%20sigaretten%20en%20drugs.

Quest. (2013, 6 februari). De 7 beste manieren om je spermakwaliteit te verlagenhttps://www.quest.nl/mens/gezondheid/a25642714/beste-manieren-spermakwaliteit-verlagen/

St. Antonius Ziekenhuis. (2021, 31 maart). Zwangerschap en overgewichthttps://www.antoniusziekenhuis.nl/zwanger-worden-en-overgewicht

van de Bosch, L. (2020, 28 september). Ovulatie symptomen: zo herken je ze. Libelle Mama. https://mama.libelle.be/zwanger/ovulatie-dit-zijn-de-symptomen/

Verloskundigenpraktijk de Vooroever. (2020, 23 maart). Geslachtsgemeenschap. Verloskundigen De Vooroever. https://www.verloskundigendevooroever.nl/geslachtsgemeenschap/

Zwangeren Portaal. (2020). Ovulatiepijn: zo kun je jouw eisprong voelenhttps://www.zwangerenportaal.nl/zwanger-worden/kinderwens/ovulatiepijn-zo-kun-je-jouw-eisprong-voelen