In Nederland kennen we veel regels. Wat houvast geeft, maar ook verwarrend kan werken. Soms veranderen deze namelijk met de tijd. In deze blog nemen je mee in wat partnerverlof inhoudt en hoe het in elkaar zit. Op deze manier zijn jij en je partner op de hoogte van het laatste nieuws en weten jullie wat jullie rechten zijn. Wij vinden het belangrijk dat je alle informatie op ons platform kunt vinden en daar hoort informatie over het partnerverlof ook bij. Dus duw deze blog bij je partner onder de neus en dan komt het allemaal goed!
Wat is partnerverlof?
Het partnerverlof – ook wel geboorteverlof, kraamverlof of vaderschapsverlof genoemd – is een vorm van een wettelijk verlof. Dit verlof is bedoeld voor de partner van de mama. En dit geldt voor allerlei soorten relaties met betrekking tot de moeder van het kind en het kind zelf. Dus getrouwd, een geregistreerd partnerschap, ongehuwd maar wel samenwonend of voor diegene die het kind erkent als van hem of haar (Ministerie van Algemene Zaken, 2021).
Hoe lang duurt een partnerverlof?
Sinds 1 januari 2019 zijn de regels voor het partnerverlof aangepast. Als je in loondienst zit heb je recht op één week verlof op basis van je werkuren. Dus werk je vijf dagen per week acht uur per dag? Dan heb jij recht op 5 x 8 werkuren, dus dat is 40 uur. De werkgever is verplicht dit loon door te betalen tijdens het verlof. Het is belangrijk dat dit verlof binnen vier weken na de geboorte van de baby wordt aangevraagd, anders vervalt het. De vier weken gaan in gelijk na de geboorte (bij een thuisgeboorte) of bij thuiskomst (bij een ziekenhuisbevalling) (Ministerie van Algemene Zaken, 2021).
Rechten als zzp’er
Als zzp’er heb je geen rechts op partnerverlof, dit geldt alleen voor mensen in loondienst. Als verstandige moet je zelf de werktijden en het verlof bepalen. Tijdens dit verlof ben je zelf verantwoordelijk om vervangend inkomen te regelen. Dit hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2021).
Aanvullend partnerverlof
Sinds 1 juli 2020 is er een aanvullend partnerverlof in het leven geroepen. Dit betekent dat de partners maximaal vijf weken (vijf keer het aantal werkuren per week) een aanvullend partnerverlof kunnen nemen. Tijdens dit verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering vanuit het UWV. Dat houdt in dat hij of zij maximaal 70% van hun dagloon uitbetaald krijgt. Er zitten dan ook paar voorwaarden aan dit aanvullend verlof. Eerst moet je het gebruikelijke partnerverlof van één week opgenomen hebben en het aanvullend verlof moet binnen zes maanden na de geboorte van je baby ingediend zijn (UWV, z.d.).
Je hebt gelukkig als partner meer rechten dan eerst, en daar zijn wij heel blij mee! Want ook als partner speel je een belangrijke rol voor de baby, maar ook als ondersteuning van het welzijn van de mama. Het is belangrijk dat er samen tijd is om het begin van een nieuwe levensfase in te luiden! Dus neem ook de tijd waar je recht op hebt.
Bronnen:
Ministerie van Algemene Zaken. (2021, 22 juli). Geboorteverlof voor partners. Geboorteverlof (partnerverlof) | Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 8 november 2021, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geboorteverlof-en-partnerverlof/geboorteverlof-voor-partners
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (2021, 2 april). Heb ik als zzp’er recht op geboorteverlof? Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 8 november 2021, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geboorteverlof-en-partnerverlof/vraag-en-antwoord/heb-ik-als-zzp%E2%80%99er-ook-recht-op-geboorteverlof
UWV. (z.d.). Aanvullend geboorteverlof voor partners. uwv.nl. https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/aanvullend-geboorteverlof-voor-partners/index.aspx