Borstvoeding is een prachtig en intiem moment tussen de mama en haar baby. Een gevoel van geluk dat niet in woorden uit te drukken is. Alleen kan dit moment verstoord worden door tepelkloven. En dat is iets wat we wel in woorden kunnen uitdrukken, het is namelijk ronduit vervelend en pijnlijk. Door verschillende factoren kunnen tepelkloven zich ontwikkelen. In deze blog nemen we je mee in de oorzaak van deze miserie en hoe je dit het beste kunt genezen en de volgende keer voorkomen. Lees je mee?
Borstvoeding is een magisch moment. Of toch niet?
Jouw borstvoeding heeft de perfecte balans van voedingstoffen en afweerstoffen die je kleine beschermen tegen ziektes (Consumentenbond, 2019). Daarom begrijpen we heel goed dat je om die reden borstvoeding wil geven, alleen snappen we ook dat de pijn het moment kan verstoren. In de eerste dagen dat je borstvoeding geeft kan je een onaangenaam en pijnlijk gevoel ervaren. Dit komt doordat het bindweefsel en de melkkanalen moeten wennen en oprekken. In de loop van de tijd zal het vervelende gevoel verdwijnen en daar worden wij blij van, want borstvoeding hoort geen pijn te doen of ongemakkelijk aan te voelen (La Leche League, z.d.). Alleen is dit voor veel moeders een droom en worden tepelkloven een verschrikkelijke realiteit.
Wat zijn tepelkloven?
Tepelkloven is een veelvoorkomend probleem waar nieuwe moeders mee te maken hebben of krijgen. Het vervelende gevoel of de pijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes, ruwe plekken of wondjes, waardoor je een stekende of branderige gevoel kan ervaren. Dit gevoel wordt erger naarmate je je kind vaker aan de borst legt. Echter kunnen de tepelkloven gaan bloeden tijdens het voeden; gelukkig is het niet schadelijk voor je baby om een kleine hoeveelheid bloed binnen te krijgen. Door de pijn en het ongemak snappen we volledig dat je ertegenop ziet naar het volgende voedingsmoment, waardoor het geven van borstvoeding een vermoeiend proces wordt waar je liever mee wilt stoppen (Boven, 2018). Gelukkig kan je tepelkloven voorkomen en snel genezen (Zwangeren Portaal, 2020b), waardoor je niet hoeft te stoppen met borstvoeding geven.
De oorzaak van tepelkloven
Na ongeveer twee weken raken de tepels gewend aan het geven van borstvoeding. Toch is iedere borst anders en kan het zijn dat de pijn blijft aanhouden en tepelkloven gaan ontstaan. Tepelkloven komen vaak voor bij vrouwen die borstvoeding geven of verkeerd moedermelk afkolven (La Leche League, z.d.). Volgens experts is het van belang om je baby goed aan te leggen aan je borst. Zodat de kleine actief kan drinken in plaats van naar de tepel te ‘happen’. Gevoelige en pijnlijke tepels kunnen zich ook vormen doordat je baby last heeft van korte tongriemen of spruw (Zwangeren Portaal, 2020b). Spruw is een babykwaaltje dat veroorzaakt wordt door een infectie in het mondslijmvlies dat overgedragen wordt aan de tepel (Zwangeren Portaal, 2020a). Ook een strakke of synthetische beha of vochtige zoogcompressen kunnen tepelkloven veroorzaken (Zwangeren Portaal, 2020b).
Bye tepelkloven bye
Je wil de tepelkloven natuurlijk zo snel mogelijk de deur wijzen voordat de pijn stress veroorzaakt, wat invloed kan hebben op je melkproductie (Zwangeren Portaal, 2020b). Zeg bye tegen de tepelkloven met onze tips en producten. Probeer ondanks de pijn te ontspannen en je te concentreren op de juiste aanlegging van je baby. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar voed je baby vaker en korter. Hierdoor is je kleine minder hongerig en zal hij of zij waarschijnlijk minder hard zuigen. Gebruik geen zeep of andere producten met parfum om je tepel te reinigen, maar smeer je tepel in met een beetje moedermelk of een beschermende zalf en laat het aan de lucht drogen.
Beter voorkomen dan genezen
Oké mama, focus. Zorg dat je je baby goed aan je borst legt en niet laat wegglijden. Je baby moet de hele tepel in de mond nemen, waarbij de lipjes naar buiten staan. Het is belangrijk dat je tepels rond en roze zijn na het voeden (Zwangeren Portaal, 2020b). Leg je synthetische kleding maar op zolder en vervang ze door katoenen producten. Katoen ademt en neemt het overtollig vocht op, waardoor de kans op ontsteking of schimmel afneemt (Hilton, 2020). Gebruik je zoogcompressen? Zorg er dan voor dat je ze op tijd vervangt. Vergeet niet te smeren, smeren, smeren met een beschermende zalf net zoals je moet doen met zonnebrand wanneer buiten de zon schijnt. Ook hier zal je lichaam je dankbaar voor zijn (Zwangeren Portaal, 2020b). Tenslotte adviseren we je vanuit Nurture Goods om een borstkolf met de juiste maat borstschild te gebruiken. Onze NurtureGoods Smart 2.0 heeft een extra zachte en comfortabele fit waardoor de kans op tepelkloven afneemt.
Mama, het is niets om je voor te schamen
De natuur heeft zo soms haar eigen regels en zo ook jouw lichaam. We hopen dat je met onze tips en producten je tepelkloven zo snel mogelijk kunt genezen en in de toekomst voorkomen. Laten we er samen voor zorgen dat borstvoeding geven een feestje is én blijft. Genieten van dit intieme moment doe je het beste zonder tepelkloven, want ze blijven niet voor altijd zo klein!
Volgende keer lees je meer over…
In de volgende blog vertellen we je hoe je het beste een flesje voorbereid en maakt. Ook nemen je mee in ons advies over de beste inhoud van het flesje voor je kleine.
Bronnen:
Boven, M. (2018, 12 september). Tepelkloven bij borstvoeding… auw! Dit kun je eraan doen!
Consumentenbond. (2019, 31 oktober). Borstvoeding: de feiten. https://www.consumentenbond.nl/kindervoeding/borstvoeding-feiten-en-fabels#:%7E:text=In%20moedermelk%20zitten%20afweerstoffen%20die,aandoeningen%20zoals%20eczeem%20of%20astma.
MiniMe.nl. https://www.minime.nl/artikelen/2192/tepelkloven-borstvoeding
Hilton, S. (2020, 25 augustus). Tepelverzorging voor moeders. Medela. https://www.medela.nl/borstvoeding/jouw-borstvoedingsperiode/tepelverzorging
La Leche League. (z.d.). Borstvoedingorganisatie La Leche League | Borstvoeding geven. https://www.lalecheleague.nl/ouders/borstvoeding-geven
Zwangeren Portaal. (2020a). Spruw bij je baby. https://www.zwangerenportaal.nl/baby/kwaaltjes-en-ziektes/spruw-bij-je-baby
Zwangeren Portaal. (2020b). Tepelkloven voorkomen en genezen. https://www.zwangerenportaal.nl/tepelkloven-voorkomen-en-genezen