Overslaan naar hoofdinhoud

Aan het begin van het tweede trimester komen sommige zintuigen van je ongeboren baby al op gang. Wist je dat je baby dan al kan proeven, voelen en horen? Dus hoe jij je voelt, voelt je kleine zich ook. Wat jij eet of drinkt, proeft je kleine ook. Muziek, jouw stem of andere geluiden van buitenaf worden vanaf week 20 door je kleine al waargenomen. Magisch toch? In deze blog gaan we dieper in op deze drie waarnemingen en hoe je baby deze ervaart. Maar één ding is zeker: a happy and healthy mommy is a happy baby! 

Proeven

Al vanaf week 12 zijn er smaakpapillen te vinden op de tong van je ongeboren baby. Dat betekent dat hij al verschillende smaken kan proeven. Dit doet hij door slokjes te nemen van het vruchtwater. En de smaak van het vruchtwater heb je als mama in de hand. Alles wat jij eet of drinkt komt op een bepaalde manier terug bij je baby. Dus hoe gevarieerder jij eet, hoe ruimer het smaakpalet van je baby wordt als hij eenmaal geboren is. Heb jij bijvoorbeeld een voorliefde voor zoete etens- en drinkwaren? Dan is de kans groot dat je kindje later ook eerder naar zoet grijpt (Mens en Gezondheid, z.d.). 

Effecten van bepaalde etens- en drinkwaren

Zoals hierboven vermeld gemaakt, heeft alles wat jij eet of drinkt effect op je baby. Moeders die alcohol blijven drinken tijdens de zwangerschap, hebben kans dat – naast de negatieve effecten op de groeiontwikkeling – het kind eerder in aanraking komt met alcohol. Snackende moeders tijdens de zwangerschap hebben later vaak een kindje met overgewicht. Ben je een visliefhebber? Goed, dat draagt bij aan de ontwikkeling van de motoriek van je kleine. Ben je een vleesliefhebber? Kan, maar let op de inname ervan. Je baby kan hierdoor gestrest uit de buik komen (Mens en Gezondheid, z.d.). 

Voelen

De emoties die jij voelt, voelt jouw ongeboren baby ook met dezelfde intensiteit. Jij bent zijn steun en toeverlaat en de contactpersoon met alles wat er buiten de buik gebeurd. De emotionele toestand van de mama is van invloed op de baby voor én na de geboorte. Zij voelen en ervaren alles wat de moeder voelt en ervaart. De emotionele toestand van de moeder wordt via de placenta doorgegeven aan de kleine. Van verdriet en depressie tot grote geluksmomenten. Daarom is het van belang dat je als moeder je emoties balanceert en veel rust pakt. Op deze manier heeft je baby alle rust en vrijheid om op de juiste manier in je buik te ontwikkelen. Dus gooi je angsten en verdriet uit de deur en ga voor geluk, want dat gaat je kleine voelen (Veerhuis, 2018)! 

Effecten van depressie 
Depressie bij de moeder kan vervelende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de kleine. Op lange termijn kan depressie tijdens de zwangerschap leiden tot neurologische en psychiatrische problemen bij het kind. De baby kan bijvoorbeeld snel angstig worden of in de stress schieten bij het opgroeien. Dus onze tip: zorg goed voor jouw mentale gezondheid tijdens de zwangerschap (Veerhuis, 2018). 

Horen 

Het is gezond om tegen je baby te praten. Aan het begin zal dit een beetje vreemd voelen, maar op een gegeven moment is dit de normaalste zaak van de wereld. En dat is maar goed ook! Het gehoor van je baby komt rustig op gang vanaf ongeveer week 20 van de zwangerschap. Vanaf dat moment kan je kleine naar je hartslag luisteren, hoort het gerommel van je maag, hoort jouw of jullie stemmen en ook hoort hij de luide geluiden van buiten de buik. Vanaf week 24 gaat je kleine ook geluiden herkennen. Hij kan reageren op bepaalde muziek of op de emotie in je stem (Zwangerenportaal, 2020

Leuk om te proberen: houd je hoofd onder water in de badkuip en laat iemand tegen je praten. Op
deze manier neemt je kleine de geluiden vanaf de buik waar. 

Effecten van muziek 
Ze zeggen wel eens dat een baby intelligenter geboren wordt als hij tijdens de zwangerschap wordt blootgesteld aan klassieke muziek. Dit wordt ook wel eens het Mozart Effect genoemd. Echter is dit niet waar. Wel blijkt het zo te zijn dat baby’s in de buik de blootstelling aan klassieke muziek als fijn ervaren en ook na de zwangerschap deze klanken herkennen en er rustig van kunnen worden. Luide muziek zoals hardrock vinden ze minder fijn en kunnen hierdoor onrustig worden in de buik (Zwangerenportaal, 2020). 

Nog krachtiger contact maken

Doordat de zintuigen van je ongeboren baby al vroeg op gang komen kan jij nog krachtiger contact met hem of haar maken. Er is natuurlijk genoeg tijd na de bevalling, maar neem vooral ook je tijd om je liefde over te dragen door middel van geluiden, gevoel en een gezonde voeding. Dit allemaal heeft een positief effect op de ontwikkeling van je kleine. 

Bronnen:
Mens en Gezonheid. (z.d.). Welke invloed heeft wat moeder eet op de baby in de buik? InfoNu. Geraadpleegd op 23 augustus 2021, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/36896-welke-invloed-heeft-wat-moeder-eet-op-de-baby-in-de-buik.html

Veerhuis, M. (2018, 26 april). Wat je baby voelt als je van verdriet huilt tijdens de zwangerschap. Je bent mama. https://jebentmama.nl/zwangerschap/wat-je-baby-voelt-als-je-van-verdriet-huilt-tijdens-de-zwangerschap/

Zwangerenportaal. (2020). Wanneer en wat kan je baby horen in de buik? Wat zijn de effecten hiervan? https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/wanneer-en-wat-kan-je-baby-horen-in-de-buik-wat-zijn-de-effecten-hiervan