Overslaan naar hoofdinhoud

ijdens je zwangerschap en na de bevalling krijg je te maken met allerlei hormonen. Adrenaline  en endorfine hebben de revue al eens gepasseerd, maar in deze blog gaan we het hebben over prolactine. Een bij veel mensen minder bekend hormoon, maar zeker niet minder belangrijk. Prolactine zorgt namelijk voor de melkproductie na de bevalling van je baby. 

Wat is prolactine?

Inmiddels weet je dat we het over een hormoon hebben. Een hormoon dat bij iedereen – vrouw én man – altijd in kleine hoeveelheden in het lichaam voorkomt. Bij mannen heeft het in principe geen functie, maar bij vrouwen is hij wel degelijk van groot belang. Het hormoon zorgt namelijk voor de productie van melk. 

Prolactine wordt aangemaakt door de hypofyse, een klein orgaan in de hersenen. Normaal gesproken is dit maar een klein beetje, maar wanneer je zwanger bent stijgt het prolactinegehalte flink (NVKC). De melkkanaaltjes en melkkliertjes zullen groeien; je borsten bereiden zich voor op het geven van borstvoeding. Dat kan zich uiten in gevoelige en zware borsten en er kan zelfs soms wat melk uitlopen. Dat zal niet veel zijn, omdat je hypofyse ook nog druk bezig is met het aanmaken van progesteron en oestrogeen. Als je kleine eenmaal is geboren, daalt de hoeveelheid progesteron en oestrogeen zodat de hypofyse zich vol kan storten op het aanmaken van prolactine (Zwangeren Portaal). You go, hypo!

Toeschietreflex

Het toeschietreflex is het mechanisme van je borsten dat de melk als het ware naar buiten stuwt. Het toeschietreflex ontstaat onder invloed van de hormonen oxytocine en prolactine (daar is-ie weer). Oxytocine zorgt voor aanspanning van de spiertjes rondom de melkklieren waardoor de melk krachtig door de melkkanalen wordt gestuwd en prolactine zorgt voor de aanmaak van melk (Moedermelk Netwerk). Veel vrouwen ervaren het toeschietreflex als een tinteling of warmte in de borst. Door het geven van borstvoeding wordt de hoeveelheid prolactine op een hoog niveau gehouden, waarbij geldt: hoe vaker je voedt, hoe meer melk er wordt geproduceerd. In de cellen van de melkkliertjes zitten prolactinereceptoren die het hormoon herkennen en daarop kunnen reageren. Als deze niet (voldoende) benut worden, zullen ze uiteindelijk verdwijnen. Hoe vaker je je kleine aanlegt, hoe meer receptoren, ergo een hogere melkproductie (Zwangeren Portaal).  

Hoe vaker je voedt, hoe meer melk 

Voed je baby de eerste dagen zeker acht tot twaalf keer per dag. Hij leert dan goed hoe hij moet drinken en de borstvoeding blijft zo op het goede niveau. Na een tijdje komt de borstvoeding goed op gang en kan je proberen met meer regelmaat te voeden. Goed om te weten: de aanmaak van prolactine is ‘s nachts hoger dan overdag. Probeer je kleine daarom ook af en toe ‘s nachts te voeden. Vooral wanneer de aanmaak van borstvoeding moeilijk op gang komt, kan dit helpen.

Het is goed om te weten dat je borsten en je baby in het begin nog even aan elkaar moeten wennen. Vraag en aanbod moeten in balans komen. Als je borsten minder gespannen voelen dan in de kraamweek, dan is dat een goed teken. Vraag en aanbod komen dan steeds meer in balans. Als blijkt dat je baby meer nodig heeft, is kolven een goede optie. Dat kan in principe gewoon met de hand omdat de hoeveelheid melk dan nog niet zo groot is (De Verloskundige). Als je voor een langere tijd blijft kolven, raden we aan om een kolfapparaat aan te schaffen. Wel zo makkelijk!

Bronnen:

De Verloskundige. (z.d.). Moedermelk. Geraadpleegd van https://deverloskundige.nl/net-bevallen/subtekstpagina/262/moedermelk

Moedermelk Netwerk. (z.d.). Toeschietreflex | Moedermelk Netwerk. Geraadpleegd van https://moedermelknetwerk.nl/kolven-stap-voor-stap/toeschietreflex

NVKC. (z.d.). Zoek een test | NVKC. Geraadpleegd van https://www.nvkc.nl/zoek-een-test/?id=271

Zwangeren Portaal. (2019, 3 december). Prolactine. Geraadpleegd van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/prolactin