Overslaan naar hoofdinhoud

Wiebel, wiebel, wiebel. Dat is wat wij denken bij de term rusteloze benen. En dit is ook wat de realiteit is voor sommige zwangere vrouwen. Dit kwaaltje is gelukkig onschuldig, maar het kan erg vervelend zijn en je nachtrust verstoren. De rusteloosheid zit vaak in je benen, maar sommige vrouwen ervaren deze onrust ook in hun bovenbenen, armen en voeten. In deze blog vertellen we je waar de rusteloze benen vandaan komen en hoe je de rust terug kan laten keren in je lichaam.

Wat zijn rusteloze benen? 

De term zegt misschien al genoeg: je benen zijn onrustig en lijken een eigen leven te leiden – en dat vooral in de avond ​​(Vansi Yoga, 2019). Er wordt gesproken van rusteloze benen als je een tintelend, kriebelend of bijna jeukend gevoel ervaart in je benen. En alleen door je benen te bewegen kom je van dat vervelende gevoel af. En wat ook nog extra vervelend is, zodra je stop met het bewegen van je benen komt het rusteloze gevoel weer terug (Zwangerenportaal, 2019). 

Oorzaak rusteloze benen 

Ja, nog z’n kwaaltje waar we eigenlijk niet zo goed weten waar het vandaan komt. Het kan erfelijk zijn, door ijzertekort komen, door bepaalde voedingsmiddelen – zoals koffie – komen of door te weinig beweging. De rusteloosheid komt vaak voor in de onderbenen, maar sommige zwangere vrouwen ervaren dit gevoel ook in hun bovenbenen, armen en voeten. Vooral bij lang zitten of liggen komt de onrust op. Rusteloze benen zijn gelukkig onschuldig, maar het kan je nachtrust flink verstoren (Zwangerenportaal, 2019). Daarom hopen we dat je benen met onze vijf tips de rust weer kunnen wedervinden. 

Tips tegen rusteloze benen

  1. Letten op je voeding en genoeg water drinken

Drink voldoende water, dit gaat vochtophoping tegen en zorgt voor een goede afvoer van je afvalstoffen (Zwangerenportaal, 2019). Probeer ook genoeg ijzerrijke voedingsmiddelen binnen te krijgen of probeer eens magnesiumtabletten uit. IJzer vind je voornamelijk in zalm, noten, granen, chiazaad en groene groentes – denk aan spinazie en erwten. Maar magnesium kun je ook door de huid in je opnemen door middel van bepaalde zalfjes of sprays (Vansi Yoga, 2019). 

  1. Get up, get moving

Kom in beweging, je lichaam gaat dit waarschijnlijk erg waarderen. Rusteloze benen kunnen voortkomen uit een slechte doorbloeding. Dus blijf gedurende de dag in beweging, zodat je in de avond niet de volledige onrust over je heen krijgt (Vansi Yoga, 2019). 

  1. Mijd intensief sporten voor het slapengaan

Bewegen is goed en gezond. Maar als je intensief gaat sporten voor het slapengaan dan komt je lichaam in een actieve stand, waarna het lichaam heel langzaam tot rust komt. Dit moet geen probleem zijn als je eerder op de dag gaat sporten (Nutricia voor jou, 2021). 

  1. Warm en koud water afwisselen 

Het afwisselen van koud en warm water kan de klachten doen verminderen. Dit kan je onder de douche doen, als je op de rand van het bad zit of in een voetenbadje bijvoorbeeld (Nutricia voor jou, 2021). En zoals Katy Perry het zou zeggen: ‘Cause you’re hot then you’re cold, you’re yes then you’re no, you’re in then you’re out, you’re up then you’re down. 

  1. Een massage 

Het is natuurlijk het proberen waard. Vraag je partner, ouder of vriend om je benen te masseren. Dit is het meest effectief voor het slapengaan. Gebruik een olie, met bijvoorbeeld lavendelgeur. Een win-win voor (hopelijk) een rustige nacht zonder rusteloze benen (Nutricia voor jou, 2021).


Wat hebben zwangere vrouwen soms pech, maar hopelijk wordt de prachtige roze wolk niet verstoord door de rusteloze benen. Het is erg vervelend, maar gelukkig niet schadelijk voor moeder en kind. Heb jij nog extra tips tegen rusteloze benen voor onze mama’s? Laat het ons vooral weten, want hoe meer tips, hoe meer vreugd!

Bronnen: 

Nutricia voor jou. (2021, 31 maart). 5 tips tegen rusteloze benen. https://www.nutriciavoorjou.nl/zwangerschap/symptomen/rusteloze-benen/

Vansi Yoga. (2019). Tips bij RLS – Restless Legs Syndrome tijdens je zwangerschap – Vansi Yoga. https://www.vansi.eu/nieuws/rusteloze-benen-tijdens-de-zwangerschap

Zwangerenportaal. (2019). Rusteloze benen. https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/kwaaltjes-en-klachten/rusteloze-benen