Overslaan naar hoofdinhoud

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ontspanning is zo belangrijk. Een heerlijke massage van je partner, een lekker warm bad of een bezoek aan de sauna. Dat klinkt natuurlijk allemaal heel fijn, maar vooral bij die laatste moet je een beetje uitkijken. In deze blog duiken we in de wereld van de sauna’s en vertellen we waar je op moet letten tijdens een bezoek aan de sauna wanneer je zwanger bent. 

Kan ik naar de sauna als ik zwanger ben?

Een sauna is dé plek als het gaat over ontspanning. Je komt tot rust, je voelt de spanning uit je lijf glijden en je wordt omringd door de heerlijke geur van lavendel. Sorry, ik zal je niet al te lekker maken, want een bezoek aan de sauna is niet voor iedere zwangere vrouw weggelegd. We raden je sowieso af om in de eerste drie maanden van je zwangerschap een sauna te bezoeken. In dit stadium is je kleine nog erg kwetsbaar en kunnen temperatuurschommelingen negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van je baby. De hoge temperatuur van een sauna is dan ook het grootste bezwaar. Als je de hoge temperaturen van een sauna gewend bent, maak dan ook tijdens je zwangerschap gerust een ontspannen bezoek aan de sauna. Maar wel pas na die eerste 12 weken natuurlijk (Zwangeren Portaal). 

Waar moet ik op letten bij een bezoek aan de sauna?

Als je lichaam gewend is aan de hoge temperaturen van een sauna, ga dan gerust je gang! Let er wel op dat je niet langer dan 10 minuten in de sauna blijft. Nu is dat voor velen waarschijnlijk geen probleem, maar voor de fervente saunaganger lijkt dat misschien wat kort. Sorry, dames, maar om in de woorden van Mr. Frank Visser te blijven… daar moet u het mee doen. Vermijd ook te allen tijde infraroodsauna’s. De straling is namelijk slecht voor je kleine. En nu ga ik de gepassioneerde saunaganger toch weer teleurstellen, maar sauna’s boven de 80 graden kan je het beste vermijden. Al dat gelul over temperatuur… maar hoe zit dat nu precies? Wanneer je lichaamstemperatuur te hoog wordt, daalt de bloeddruk. En een dalende bloeddruk betekent minder toegang tot zuurstof en voedingsstoffen voor je kleine. Goed dus om in de gaten te houden. 

We raden af om in de laatste weken van je zwangerschap een bezoek aan de sauna te brengen. Het is goed mogelijk dat je dan al een beetje ontsluiting hebt en om infecties te voorkomen, is het beter om sauna’s te vermijden (Knack).  

Bij twijfel, overleg

Twijfel je of het verstandig is om naar de sauna te gaan? Overleg dan met je verloskundige. Hij of zij kan je advies geven, gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. Ga je een bezoek brengen aan een sauna, of in ruimere zin, een spa? Kijk dan eens naar hun aanbod. In de meeste gevallen hebben ze speciale arrangementen voor de zwangere vrouw. Als je het niet aandurft of het wordt je afgeraden, dan zijn er nog genoeg andere manieren om te ontspannen. Laat je bijvoorbeeld masseren door je partner. Een buikmassage is heerlijk ontspannend én je maakt ook nog eens contact met de kleine. Mama blij, baby blij, partner blij. 

 

Bronnen

Etienne, J. (2018, 13 november). Zwangere vrouwen mogen best van een sauna genieten. Geraadpleegd van https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/zwangere-vrouwen-mogen-best-van-een-sauna-genieten/article-normal-973989.html?cookie_check=1624025185

Zwangeren Portaal. (2020, 7 juni). Zwanger en veilig naar de sauna: dit moet je weten. Geraadpleegd van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/gezondheid/ontspanning-tijdens-de-zwangerschap/zwanger-en-veilig-naar-de-sauna