BINGO, nog een zwangerschapkwaaltje. Deze keer praten we over de smaakverandering. Het is natuurlijk bekend dat de hormonen door het lichaam gieren en je lichaam een reactie hierop geeft. De hormonale verschuiving heeft ook effect op je smaakpapillen. Veel zwangere vrouwen ervaren een gekke smaak in hun mond, wat lijkt op metaal. Lees snel verder wat je hier tegen kunt doen.
Oorzaak smaakverandering
Al vroeg in de zwangerschap kan je een gekke smaak in je mond ervaren. Veel vrouwen beschrijven dit als een metaalsmaak. Dit komt de hormonale verschuivingen in je lichaam. Die verdomde hormonen ook altijd (Kraamzorg Zuid-Gelderland, 2021)! In het bijzonder reageert oestrogeen op de smaakpapillen en beheerst de smaak. De medische term voor dit kwaaltje is dysgeusie (Tombouctou, 2021).
Wat kan je hier tegen doen?
Helaas kan je de smaakverandering niet voorkomen, maar wel kunnen we je tips geven om dit onprettig kwaaltje (zo goed als het kan) de baas te worden. Je kunt proberen je tanden vaker te poetsen en na afloop spoelen met een milde zoutoplossing of zuiveringszout, hiermee neutraliseer je de pH-waarden in de mond en kan je de scherpe smaak onderdrukken. Zuren etens- en drinkwaren helpen bij de smaakverandering. Doordat zuur de speekselproductie op gang brengt, helpt dit om de smaak weg te wassen. Dus voeg voortaan een citroen toe aan je water of thee of zuig op een citroenzuurtje. Zorg dat je genoeg drinkt op een dag. Doordat je meer slikt, verdwijnt het slechte speeksel uit je mond. Ten slotte kun je proberen om kunststof borden en bestek te gebruiken, hierdoor vermindert de smaak van metaal (Oral-B, z.d.).
Hoe lang houdt de smaakverandering aan?
Dit is bij iedere vrouw verschillend. Net zoals als bij bijvoorbeeld ochtendmisselijkheid, zou dysgeusie in het tweede trimester van je zwangerschap moeten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Maar dit gebeurt alleen als de hormonen kalmeren en uit de rollercoaster stappen. Gebeurt dit niet? Dan verdwijnt de smaakverandering na de geboorte van de baby (Tombouctou, 2021).
Na het schrijven van alle blogs over zwangerschapskwaaltjes – zoals bandenpijn of het Carpaletunnelsyndroom – en kunnen wij beamen dat zwangere vrouwen met veel gedoe te maken krijgen. Bij de een is het minder dan bij de ander, maar vaak ontkom je er niet aan. Het is natuurlijk allemaal voor een goed doel en waarschijnlijk ben je het na de bevalling vergeten. Maar dat betekent niet dat je het niet vervelend mag vinden of van mag balen, want dat snappen we volledig. Met onze blogs willen we zwangere vrouwen helpen en begeleiden om zo comfortabel mogelijk de zwangerschap door te komen!
Bronnen:
Kraamzorg Zuid-Gelderland. (2021, 1 februari). Zwangerschapssymptomen. Geraadpleegd op 27 december 2021, van https://www.kraamzorgzuidgelderland.nl/zwangerschap/zwangerschapssymptomen-de-eerste-symptomen-van-je-zwangerschap/
Oral-B. (z.d.). Ontdek meer over tanden en zwangerschap. Geraadpleegd op 27 december 2021, van https://www.oralb.nl/nl-nl/mondhygiene/levensfasen/zwangerschap/ontdek-meer-over-tanden-en-zwangerschap
Tombouctou. (2021, 21 januari). metaalachtige smaak tijdens de zwangerschap (Dysgeusie). Geraadpleegd op 27 december 2021, van https://tombouctou-food.com/nl/metaalachtige-smaak-tijdens-de-zwangerschap-dysgeusie/