Overslaan naar hoofdinhoud

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord of weet je hoe het eruit ziet. Zoals veel dingen is het beter om te voorkomen dan te genezen en dat geldt ook voor spataderen. Tijdens de zwangerschap gaat je lichaam grote veranderingen door en iedere vrouw reageert hier anders op. De zwangerschapskwaaltjes vliegen je om de oren, daarom is het belangrijk om goed te blijven bewegen en je lichaam te geven wat het nodig heeft. In deze blog leggen we je uit hoe je spataderen kunt beperken of misschien zelfs kunt voorkomen. 

Wat zijn spataderen? 

Spataderen zijn verwijde aderen en zitten meestal in de benen, maar komen ook wel eens voor in de schaamstreek of de onderbuik. In de aderen zitten een soort van klepjes en als de aderen wijder worden, dan sluiten de klepjes niet meer goed. Dit zorgt voor een ophoping van het bloed en deze ophopingen zetten de aderen nog verder uit, tot uiteindelijk spataderen ontstaan. Dit uit zich in kronkelende, blauwpaarse bloedvaten en kunnen eruit zien als knobbels (Thuisarts, 2017). 

Spataderen tijdens de zwangerschap

Here we go again, want spataderen is nog een gek fenomeen dat vaker voorkomt tijdens de zwangerschap. Bij 5 tot 20 procent van de zwangere vrouwen wordt namelijk spataderen geconstateerd. Vrouwen ervaren dan zware, vermoeide of opgezwollen benen tijdens de zwangerschap (Medi, 2020). Oorzaken spataderen: 

 • De hormoonspiegel: die verandert tijdens de zwangerschap en dat zorgt ervoor dat de vaatwanden slapper worden. 
 • Groeiende baarmoeder: doordat de baarmoeder meer ruimte in beslag neemt, krijgt het bloed meer moeite om van het hart naar de benen te stromen. Waardoor er een stuwing ontstaat in de benen. 
 • Hoeveelheid circulerend bloed: de hoeveelheid bloed neemt toe bij de moeder als zij zwanger is. 
 • Toenemend gewicht: doordat je in de loop van de zwangerschap zwaarder wordt, neemt de druk op de benen toe.
  (Maurits Kliniek, 2020)

Spataderen beperken of voorkomen

Het lijkt nu net of dit kwaaltje om de hoek staat te wachten, maar door de volgende vier dingen in je dagelijks leven toe te passen kan het zomaar zijn dat de spataderen aan je voorbij gaan, verminderen of zelfs beperken. 

 1. Blijf in beweging. Denk aan zwangerschapsgymnastiek, wandelen, fietsen of zwemmen. 
 2. Zit of sta niet te lang stil. En ga vooral niet met je benen gekruist zitten, hierdoor beperk je de bloedsomloop. 
 3. Steunkousen kunnen helpen. Draag deze vanaf de derde maand van de zwangerschap tot twee maanden na de bevalling. Of zelfs tot het einde van de borstvoedingsperiode. 
 4. Een kussen onder je benen. Leg op de bank en in bed een kussen onder je benen, zodat ze hoger komen te liggen. 
  (Maurits Kliniek, 2020)

Behandeling spataderen

Om gelijk met de deur in huis te vallen: spataderen worden tijdens de zwangerschap niet behandeld of operatief weggehaald. Dit komt doordat spataderen vaak na de bevalling vanzelf weer verdwijnen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je na zes maanden na de bevalling een duplexonderzoek aanvragen. Tijdens dit onderzoek wordt de situatie van je benen in kaart gebracht en wordt er een behandelplan opgesteld (Maurits Kliniek, 2020). 

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Naast dat ze vervelende klachten – zoals pijn, jeukend gevoel of rusteloze benen –  met zich meenemen, vinden veel vrouwen het ook lelijk en wordt er een gevoel van schaamte opgebouwd. Spataderen zijn in principe onschuldig, maar bij het aanhouden ervan kunnen er op het lange termijn bloedingen of ontstekingen ontstaan. Dus beweeg genoeg en gooi die benen omhoog.

Bronnen: 

Maurits Kliniek. (2020, 24 juni). Hoe zit het met spataderen tijdens de zwangerschap? Mauritskliniek. https://mauritskliniek.nl/blog/spataderen/hoe-zit-het-met-spataderen-tijdens-de-zwangerschap/

Medi. (2020, 6 februari). Bloedvaten en zwangerschap. Webpage. https://www.medi.nl/gezondheid/gezond-leven/zwangerschap/bloedvaten-zwangerschap/

Thuisarts. (2017, 30 juni). Ik heb spataderen | Thuisarts.nl. https://www.thuisarts.nl/spataderen/ik-heb-spataderen#:%7E:text=Wat%20zijn%20spataderen%3F-,Spataderen%20zijn%20verwijde%20aderen.,aderen%20zetten%20nog%20verder%20uit.