Overslaan naar hoofdinhoud

Zwanger of niet, sporten is altijd gezond. Sporten tijdens de zwangerschap houdt je niet alleen fysiek sterk, maar ook mentaal. Regelmatig bewegen helpt bij het verminderen van zwangerschapskwaaltjes en doordat je spieren sterker worden kan je lichaam ook beter je buik dragen. Sporten kent veel voordelen voor, tijdens en na de bevalling. Dus waar wacht je nog op, pak je sporttas – na het lezen van deze blog – maar in! 

Is het goed om te sporten tijdens de zwangerschap? 

Om gelijk antwoord te geven op deze vraag, ja het is juist goed om te (blijven) sporten tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent is je lichaam de heilige tempel voor een gezonde baby. En dan is sporten – naast een gezonde voeding – van groot belang. De zwangerschap vraagt veel van de mama. Niet alleen vraagt het om energie, focus, zorg en doorzettingsvermogen, maar ook is een sterk en gezond lichaam belangrijk. Vrouwen die tijdens de zwangerschap sporten hebben vaak ook minder last van zwangerschapskwaaltjes en slapen beter. Ook maakt het je lichaam sterk wanneer je buik groter en zwaarder wordt. En als je fit bevalt, kan het zomaar voorkomen dat je een fijnere bevalling kunt ervaren. Daarnaast ben je na de bevalling ook sneller de oude (Nutricia voor jou, z.d.). 

Waar is sporten tijdens de zwangerschap nog meer goed voor?

Naast de hierboven genoemde voordelen, hebben we nog meer voordelen voor je op een rijtje gezet. Sporten is namelijk ook goed voor je hart en voor de bloedsomloop naar de placenta, waardoor de kans op chronische ziektes bij je baby afneemt. Wist je ook dat sporten goed is voor het IQ van de kleine in je buik? Dus trek je sportschoenen aan en sport je kleine gezonder en slimmer (Negenmaandenbeurs, z.d.).

Welke sporten kan ik het beste uitoefenen?

In veel gevallen kan je de sport die je al uitoefent, blijven uitvoeren. Belangrijk is wel dat je goed luistert naar je lichaam, want waarschijnlijk kan je wel minder intensief sporten dan voorheen. Let ook op contactsporten of waar de kans groot is dat je iets tegen je buik kunt krijgen. Was jij niet zo’n fanatieke sporter, maar wil je dat nu oppakken? Probeer dan eens pilates of zwangerschapsyoga uit. Ook wandelen of rustig joggen is een aanrader. Maar ook zwemmen, dansen, fietsen of fitnessen met lichte gewichten zijn geschikt om te doen tijdens de zwangerschap (Nutricia voor jou, z.d.). 

Weet je niet waar je moet beginnen? Kies dan een sportschool uit waar ze zwangere vrouwen begeleiden door de zwangerschap heen. Dit doen bijvoorbeeld bbb health boutique heel goed. Een vrouwensportschool met vestigingen door heel Nederland. Hier word jij begeleid door professionele coaches en maken ze een persoonlijk sportplan voor je. 

Waar moet ik op letten? 

Vermijd sporten of oefeningen waar je lang op één been moet staan of waar je lang op je rug moet liggen. Achter je baarmoeder loopt een belangrijke slagader die je kunt bedrukken als je lang ligt, hierdoor kun je erg duizelig worden. Train ook gedurende de zwangerschap niet je rechte buikspieren, maar juist je schuine buikspieren. Je buik moet natuurlijk ruimte maken voor je baby. De rechte buikspieren nemen deze ruimte in beslag, waar juist je schuine buikspieren helpen om de buik te dragen (Nutricia voor jou, z.d.). 

Sporten is altijd goed voor je en net zoals iedereen heb je soms even geen zin. Dat snappen we ook wel als je misschien last hebt van vermoeidheid, misselijkheid of andere zwangerschapskwalen. Weet wel dat juist sporten tijdens de zwangerschap je helpt om de kwaaltjes te verminderen. Het traint je niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Fit door het leven en fit de zwangerschap door, dat is toch een fijn doel?

Bronnen:

Negenmaandenbeurs. (z.d.). tips-sporten-tijdens-zwangerschap. Geraadpleegd op 10 december 2021, van https://www.negenmaandenbeurs.nl/nieuws/zwanger/tips-sporten-tijdens-zwangerschap/

Nutricia voor jou. (z.d.). SPORTEN tijdens je zwangerschap. Geraadpleegd op 10 december 2021, van https://www.nutriciavoorjou.nl/zwangerschap/sporten/