Doordat je kindje in je buik groeit, groeit jouw buik mee. Maar dat betekent dat de huid ook mee moet groeien. Vaak kan de huid dit niet aan en ontstaan er onderhuidse scheuren – ook wel de striae genoemd. Dit zijn dunne en roodbruine strepen op de huid en om gelijk eerlijk te zijn: deze zijn niet te behandelen. Maar door onze tips kan je wel je huid soepel houden, zodat het scheuren beperkt blijft. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Lees dan snel verder.
Wat is striae?
Striae – of tijdens de zwangerschap ook bekend als zwangerschapsstriemen – zijn striemen op de huid die kunnen ontstaan bij een snelle groei of bij gewichtstoename. Het onderhuidse bindweefsel wordt als het ware uit elkaar getrokken, waardoor er striae ontstaat. Dit komt vaak voor op de billen, borsten, benen en dijen. Striae komt vaak voor en is ontschuldig, en vergeet niet: het is menselijk (Gezondheidsplein, 2021)!
Oorzaken striae
De striae wordt veroorzaakt als je snel groeit of aankomt in gewicht, hierdoor kan je huid de groei niet meer bijhouden en raakt hierdoor beschadigd. Dit komt ook vaak voor bij bodybuilders, kinderen in de puberteit, mensen met het syndroom van Cushing of inderdaad tijdens de zwangerschap. Striae zijn ook vaak erfelijk bepaald en je kunt er vaak zelf niks aan doen.
Veel vrouwen ervaren striae als lelijk. Wat ook niet gek is, gezien de eerste zoekresultaten op het internet je de informatie geven hoe ze te verwijderen. Maar wij willen dit doorbreken, of ja, proberen. Je lichaam maakt grote veranderingen mee, en daar kunnen levenlange littekens van achterblijven. Dus probeer het te zien als een verhaallijn, in plaatst van een onderdeel van je lichaam die je misschien niet uit kunt staan (Zwangerenportaal, 2020).
Symptomen van een striae
In het begin kunnen de striemen gaan jeuken, dit is vaak het teken dat je huid de groei van het lichaam niet meer aankan. Dit uit zich tot dunne en roodbruine strepen op de huid. Per persoon verschilt het waar deze strepen zich ontwikkelen. Na een tijd worden deze strepen lichter van kleur, maar dit kan jaren duren. Helaas verdwijnen de striae nooit (Gezondheidsplein, 2021).
Tips voor een vitale huid
Your body is a temple, maar dat geldt ook voor jouw huid. Als je het bindweefsel soepel houdt, kan je de kans op scheuren verkleinen. Dit kan je doen door warm en koud water onder de douche af te wisselen. Door de wisseling van temperaturen wordt het bindweefsel soepeler en kan het zich beter meerekken met de veranderingen en groei van jouw lichaam. Ook een massage helpt. Dus trommel je partner op of ga lekker naar een masseur en laat jezelf verwennen. Naast dat het onwijs fijn en ontspannend werkt, helpt het ook om jouw huid optimaal en vitaal te houden (Zwangerenportaal, 2020).
Je voeding is essentieel
Een grote boosdoener van striae is je voeding. Het is belangrijk dat je genoeg eet, want je eet tegenwoordig voor twee. Maar genoeg eten gaat wel gepaard met gezonde voeding en genoeg water drinken. Kies voor groen en schenk regelmatig een glaasje water of thee voor jezelf in. Door genoeg water te drinken zorg je er ook voor dat het bindweefsel soepel blijft (Zwangerenportaal, 2020)
Behandeling striae
Er zijn verschillende crèmes op de markt tegen striae, maar alleen is hier het effect nog niet van bewezen. Tegenwoordig kan je door middel van lasertherapie de striae behandelen, maar nooit helemaal genezen. We willen je alleen laten weten dat er een optie is, maar we hopen dat je van je eigen lichaam kunt houden, ook na de bevalling!
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wees trots op je lichaam, het heeft of het gaat een kindje op de aarde zetten. En dat kindje is van jou! Heb lief naar je kleine, je (eventuele) partner, maar ook naar jezelf. Dat heb je verdiend!
Bronnen:
Gezondheidsplein. (2021, 19 februari). Striae. Geraadpleegd op 14 november 2021, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/striae/item40209
Zwangerenportaal. (2020). Striae en zwangerschapsstriemen. Geraadpleegd op 14 november 2021, van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/kwaaltjes-en-klachten/striae-en-zwangerschapsstriemen