De zwangerschap is een bijzonder moment in het leven, maar vaak wordt de ervaring bij de ouder(s) pas ‘echt’ wanneer ze hun kindje voor het eerst op de termijnecho hebben gezien. Een mooi, maar zeker ook spannend moment. De termijnecho wordt tussen de tiende en twaalfde week van de zwangerschap uitgevoerd. Deze echo bevestigt of het hartje klopt en of alles goed met je kindje gaat. Wat je allemaal nog meer kunt verwachten lees je in deze blog.
Wat is een termijnecho?
Tussen de tiende en twaalfde week krijg je een termijnecho – ook wel de eerste ontmoeting met je baby. Tijdens deze echo wordt er gekeken of het hartje klopt en wordt de baby van top tot teen opgemeten. Hieruit wordt de zwangerschapsduur en bevallingsdatum bepaald. Vaak kunnen ze ook nog zien of je zwanger bent van twee of in sommige gevallen drie of meer kinderen. Na deze echo krijg je van de verloskundige een zwangerschapsverklaring mee naar huis. Krijg je hem niet? Vaag er dan om. Deze verklaring heb je namelijk nodig om bij je werkgever je zwangerschapsverlof aan te vragen (De Verloskundige, z.d.).
Waar kijken ze naar?
Tijdens de termijnecho wordt er nauwkeurig gekeken of het kindje zich goed heeft ontwikkeld en hoe de groei van de afgelopen weken is gegaan. Er wordt gekeken of zijn hartje klopt en of zijn vitale onderdelen werken naar behoren. Deze echo wordt door de ouder(s) vaak als spannend ervaren. Niet vinden ze alleen de eerste ontmoeting spannend, maar dit is hét moment waarop je komt te weten of alles goed met je kindje gaat. Bij een positieve uitslag van de termijnecho neemt de kans op een miskraam af. Daarom vertellen de ouder(s) vaak na deze echo dat ze in verwachting zijn (Verloskundigen aan ’t IJ, 2020). Spread the word, iedereen mag het weten!
Je baby is nog wel veel te klein om het geslacht te bepalen, dit weten ze pas met de 20-wekenecho (Zwitsal, z.d.). Nog even geduld!
Uitwendige of inwendige echo
Normaal gesproken wordt er een uitwendige echo uitgevoerd. Hier wordt er een echokop tegen de buik gedrukt en wordt het beeld gelijk visueel op het scherm. Dan wordt de uitslag gelijk met je gedeeld. Houd er rekening mee dat er in sommige gevallen een inwendige echo nodig is. Dit kan met verschillende factoren te maken hebben zoals de ligging van de baarmoeder, de positie van de baby of als de moeder overgewicht heeft. Met een inwendige echo gaan ze met een echostaaf via de vagina naar binnen. Geen zorgen, dit doet geen pijn en is echt zo gepiept (Echocentrum Focus, 2021).
Belangrijk: je moet een volle blaas hebben bij de termijnecho (Echopraktijk WAS, 2019).
Zorgverzekering
De termijnecho zit in het basispakket. Je krijgt dus bij iedere zwangerschap de echo vergoed van je zorgverzekering. Dus dat is erg fijn nieuws (Echopraktijk WAS, 2019)!
Spannend hè, z’n termijnecho? Dat snappen we heel goed. Je hoopt natuurlijk dat alles goed is met je baby. Beloof je ons dat je bij goed nieuws het met al je geliefden gaat vieren? En dan feesten wij op een afstandje met je mee.