Overslaan naar hoofdinhoud

De kans is groot dat praten over je vaginale afscheiding niet een onderwerp is dat graag aan de keukentafel besproken wordt. Dit komt doordat vaginale afscheiding als taboe beschouwd wordt. En ergens kunnen we begrijpen waar het vandaan komt, want veel vrouwen worden er onzeker van. Maar dat zou zo niet moeten zijn! Afscheiding heeft een belangrijke werking voor het vrouwenlichaam en het vertelt de vrouw over haar gezondheid. Zoals de titel luidt: het spreekt een eigen taal. Dus in deze blog proberen we je te leren om ernaar te luisteren. 

Wat is vaginale afscheiding? 

Menig vrouw is er zeker bekend mee. Zijn ze er blij mee? De kans is groot van niet. Is het menselijk? Dat zeker! Vaginale afscheiding is een combinatie van vocht en slijm dat door de baarmoederhals wordt aangemaakt (De Verloskundige, z.d.). De afscheiding beschermt de vagina tegen ziektekiemen en dient ook voor reiniging van de vagina. Dus moeten we er blij mee zijn? Ja, eigenlijk wel (Nutricia voor jou, 2021)! 

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Het komt vaak voor dat je tijdens de zwangerschap meer vaginale afscheiding hebt dan normaal. En dit zal de komende weken van de zwangerschap alleen nog maar meer worden. De afscheiding tijdens de zwangerschap is dun en waterig en het heeft nog steeds de beschermende en reinigende functie, net zoals voor de zwangerschap (Kraamzorg de Waarden, 2020). 

Vaginale afscheiding versus vruchtwater 

Vooral aan het einde van de zwangerschap is het soms lastig te bepalen of het nu afscheiding of vruchtwater is. We leggen je hieronder de grootste verschillen uit: 

Kleur 

Vagina afscheiding: waterig en wit 

Vruchtwater: helder, kleurloos en kan witte vlokken bevatten 

Geur

Vagina afscheiding: ruikt een beetje zuur 

Vruchtwater: ruikt zoet 

Structuur

Vagina afscheiding: slijmerig

Vruchtwater: vloeibaar en plakt niet 

Bij grote twijfel kan je altijd contact opnemen met je verloskundige. Daar zijn ze immers voor. En ook als het wel vruchtwater is, dan betekent het dat de baby eraan komt! 

Wat er tegen doen?

Helemaal niks. Gebruik vooral geen tampons, maandverband of inlegkruisjes. Deze producten vergroten de kans op een infectie. Ook geldt dit voor synthetisch ondergoed. Was je vagina alleen met water er gebruik geen zeep. Vecht niet tegen je afscheiding, maar laat de afscheiding je vertellen hoe het met je gezondheid gaat. Het spreekt een eigen taal, dus leer ernaar te luisteren (Kraamzorg de Waarden, 2020). 

Afwijkende afscheiding 

Zoals hierboven verteld, vertelt je afscheiding je hoe het met je gezondheid gaat. Gezonde vaginale afscheiding is wit van kleur, doorzichtig, vloeibaar, slijmerig en ruikt niet sterk. Heeft je afscheiding een andere kleur, structuur of stinkt het? Bespreek dit dan met je verloskunde of huisarts. Tijdens de zwangerschap ben je namelijk vatbaarder voor vaginale infecties (Kraamzorg de Waarden, 2020). 

Het klinkt misschien een beetje poëtisch, maar dat maakt het niet minder waar. Het is belangrijk dat vrouwen weten en begrijpen wat hun lichaam zegt. Dit gaat vaak hand in hand met de gezondheid van de (zwangere) vrouw en bovendien ook haar kindje. Dus laten we het taboe voor afscheiding voor altijd achter ons laten, het is namelijk belangrijker dan we soms denken!

Bronnen:

De Verloskundige. (z.d.). Afscheiding. Geraadpleegd op 31 oktober 2021, van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/201/afscheiding/

Kraamzorg de Waarden. (2020, 6 april). Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap. Geraadpleegd op 31 oktober 2021, van https://www.kraamzorgdewaarden.nl/blog/vaginale-afscheiding

Nutricia voor jou. (2021, 4 oktober). BRUINE AFSCHEIDING als je zwanger bent: WAT NU? Geraadpleegd op 31 oktober 2021, van https://www.nutriciavoorjou.nl/zwangerschap/symptomen/bruine-afscheiding/