Here we go again, we gaan weer praten over een zwangerschapskwaal, namelijk de vele aandrang om te plassen. Dit kwaaltje begint al vanaf de zesde week van de zwangerschap. Veel vrouwen merken door het vele plassen dat ze zwangers zijn. En om gelijk eerlijk te zijn, dit is maar het begin. Vanaf het tweede en derde trimester wordt het plassen alleen maar meer, gezien de groeiende baarmoeder dan druk geeft op de blaas. De vele ritjes naar het toilet zijn niet schadelijk, maar wel erg vervelend. Dus in deze blog geven we je wat tips om hier beter mee om te gaan.
Waarom moet je vaker plassen dan normaal?
Het vele plassen wordt veroorzaakt door de gierende hormonen in het lichaam (Nutricia voor jou, z.d.) en met name het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het bloedtoevoer naar de nieren. Het lichaam maakt tijdens de zwangerschap tot wel 50% meer bloed aan. Meer bloed betekent meer vocht in het lichaam, ook betekent dat dat de nieren harder moeten werken en de blaas sneller vol zit. Naarmate de baarmoeder groeit, geeft dit druk op de blaas waardoor er vaker een ritje naar het toilet gemaakt wordt (Zwangerenportaal, 2019).
Let hierop
Veel plassen is niet schadelijk, maar kan wel onwijs vervelend zijn. Houd wel goed in de gaten of de aandrang voor het plassen niet veroorzaakt wordt door een blaasontsteking. Dit kan je herkennen door een pijnlijk of branderig gevoel voor of tijdens het plassen, pijn in de buik of in je rug of als je bloed in de urine vindt. Wees hier alert op, want een aanhoudende blaasontsteking kan schadelijk voor je ongeboren baby zijn. En bij twijfel, neem contact op met de huisarts of verloskundige (Zwangerenportaal, 2019).
Tips & tricks voor het vele plassen
Er bestaat helaas geen magisch middel om het vele plassen tijdens de zwangerschap te voorkomen of verminderen. Wel kan je op bepaalde dingen letten om hier beter mee om te gaan.
Belangrijk: drink minimaal 1,5 tot 2 liter per dag, anders kan je uitdrogen.
Probeer je cafeïne-inname te verminderen of laat de komende tijd de cafeïne even staan. Dranken met cafeïne zorgen ervoor dat je vaker naar het toilet moet. Probeer gedurende de dag het meeste te drinken en drink één uur voor het slapengaan niks meer. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je nachtrust verstoord wordt door vele ritjes naar het toilet. Houd je plas niet in en als je gaat, plas dan heel je blaas leeg. Dit doe je het beste door voorover te leunen. Dit voorkomt niet alleen een blaasontsteking, maar ook stel je je volgende toiletbeurt uit (Zwangerenportaal, 2019).
Een kwaaltje dat waarschijnlijk tot het einde van de zwangerschap bij je blijft. Dus misschien toch maar proberen om er het beste van te maken. Wellicht kan je (samen met je partner) een plas-bingokaart ontwerpen om de vervelende zwangerschapskwaal te vervangen door humor. Heb jij nog tips voor ons? Laat het weten!
Bronnen:
Nutricia voor jou. (z.d.). ZWANGERSCHAPSSYMPTOMEN. Geraadpleegd op 28 december 2021, van https://www.nutriciavoorjou.nl/zwangerschap/symptomen/#plassen
Zwangerenportaal. (2019). Vaak plassen en zwanger. Geraadpleegd op 28 december 2021, van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/kwaaltjes-en-klachten/vaak-plassen-en-zwanger