Je hebt het misschien al wel eens voorbij horen komen, de vreemde eetlusten tijdens de zwangerschap. Ruim 85% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsverlangens, ook wel zwangerschapslust genoemd. Voor de één is het chocolade, ijs of snoep, maar voor de ander zijn het augurken of een blikje tonijn. En soms worden de producten ook gemixt, denk aan ijs mét augurken. Hier zullen waarschijnlijk veel mensen verbaasd over zijn, maar de lusten komen in alle vormen en maten. Hoe komt het dat de zwangerschap deze vreemde eetlusten aanwakkert? Lees het hier.
Waar komen deze vreemde eetlusten vandaan?
De grote gekte van de vreemde eetlusten is pas begonnen bij de moderne vrouw, gezien de hedendaagse maatschappij het mogelijk maakt om veel lekkere dingen in huis te halen. Daarom is het eenvoudiger geworden voor deze vrouwen om toe te geven aan hun zwangerschapslusten (Bink, z.d.). Door voedingsdeskundigen wordt gesuggereerd dat oestrogeen de boosdoener is van de vreemde eetlusten. Dit hormoon zorgt voor grote veranderingen in het lichaam en staat in contact met de smaakpapillen. Wat er voor kan zorgen dat de zwangere vrouw gefascineerd raakt door bepaalde etenswaren. Experts zeggen dat de vreemde eetlusten ook kunnen aangeven welke vitamines of mineralen het lichaam nodig heeft. Zit jij bijvoorbeeld regelmatig met een lepel in de pindakaaspot? Dan kan dit betekenen dat het lichaam behoefte heeft aan vitamine B, eiwitten en vet (Infotalia, z.d.).
Toegeven aan deze vreemde eetlusten?
Vaak zijn de verschillende zwangerschapslusten onschuldig. Let er wel op dat je, naast de vreemde eetlusten, een gebalanceerd en gezond dieet volgt. Aan je bakje tonijn een toefje slagroom toevoegen? Ga je gang, maar zorg er ook voor dat je genoeg groente, fruit en andere voedzame producten in huis haalt. Kijk vooral producten met onder andere genoeg eiwitten en ijzer. Genieten mag, maar blijf gefocust op wat je lichaam echt nodig heeft en niet wat het denkt nodig te hebben. Vergeet niet dat de baby in je buik ook alle vitaminen en mineralen nodig heeft om te kunnen groeien. In sommige gevallen ontwikkelen zwangere vrouwen plots het verlangen naar niet eetbare producten, zoals krijt, aarde en soms zelfs zeep. Dit wordt gekenmerkt als een aandoening en wordt ook wel eens Pica genoemd. Het komt maar zelden voor. Herken je jezelf hierin? Bel dan je huisarts zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken (Infotalia, z.d.).
Tips om vreemde eetlusten af te remmen
Begin je dag met een vullend en verzadigd ontbijt, op deze manier zit je gedurende de dag langer vol en heb je minder de neiging om te gaan snoepen. Havermout met banaan en een schepje pindakaas is hier een goed voorbeeld van. Blijf in beweging en zorg dat je iets om handen hebt als je het gevoel krijgt dat de zwangerschapslust toeneemt. Ga een rondje wandelen, pak je boek erbij of dans op je favoriete muziek. En tot slotte: vind iemand die jou hierin steunt en iemand die jou begrijpt. Het kan zomaar zijn dat het lichaam een goede knuffel nodig heeft en niet die augurk met vanille-ijs (Infotalia, z.d.).
Afkeer naar bepaalde producten
Het kan ook gebeuren dat je afkeer krijgt tegen etenswaren waar je eerst verzot op was. Was jij dol op een gekookt ei, maar moet je er nu niet aan denken? Als de afkeer niet om essentiële voedingsmiddelen gaat, is het normaal gesproken geen probleem. In dat geval kan je eenvoudig een vervanger vinden met dezelfde voedingsstoffen.
Ook hier geldt, ieder lichaam is anders. De kans is groot dat jouw zwangerschapslust heel anders is dan die van de buurvrouw of goede vriendin. Vergeet niet, genieten mag, maar wees je ervan bewust dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft om goed te blijven functioneren. Dit is ook van levensbelang voor je ongeboren kindje. Heb je vragen of twijfels over je dieet? Neem dan contact op met je dokter of met een diëtist. Zij kunnen jou antwoord geven op al je prangende vragen.
Bronnen:
Bink. (z.d.). Waarom komt de fabel van de augurk bij zwangere vrouwen vandaan? Gezondeten.nl. Geraadpleegd op 18 januari 2022, van https://gezondeten.nl/medisch/antwoorden/waarom-komt-de-fabel-van-de-augurk-bij-zwangere-vrouwen-vandaan
Infotalia. (z.d.). Zwangerschap en je eetlust en smaakpapillen. Geraadpleegd op 18 januari 2022, van http://www.infotalia.com/nld/mama/zwangerschap/zwangerschap/zwangerschap_detail.asp?id=1988