Overslaan naar hoofdinhoud

Je baarmoeder vult zich tijdens de zwangerschap met vocht – ook wel bekend als het vruchtwater – en dit vocht vermindert de kans op complicaties later in de zwangerschap. We staan er misschien te weinig bij stil welke belangrijk rol vruchtwater speelt voor de veiligheid van je baby. Ook werkt het vruchtwater als een soort stootzak en beschermt de baby tegen dingen van binnen- en buitenaf. Verder in deze blog leggen we je haarfijn uit wat vruchtwater precies is en waarom het zo belangrijk is voor je baby. 

Wat is vruchtwater? 

De baarmoeder vult zich gedurende de zwangerschap met vocht – of ook wel vruchtwater genoemd. Tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap is het van groot belang dat de baarmoeder gevuld wordt met genoeg vruchtwater. Dit wordt gedaan door het vocht uit de bloedsomloop van de mama. Het vruchtwater bestaat voornamelijk uit vocht, zouten en cellen. In dit vocht haalt de baby zijn vitamines uit. Want als je ongeveer vier maanden zwanger bent dan begint je baby het vruchtwater in te slikken en plast het ook weer uit. We horen je denken: zwemt mijn baby in zijn eigen urine? Het klinkt misschien wat vies, maar ja, dat doet hij! Maar dit is niet schadelijk voor je baby en ook zorgt dit ervoor dat de baarmoeder het vruchtwater blijft verversen (Twerda, 2020). 

Wat is de functie van vruchtwater? 

Het vruchtwater is van groot belang als we praten over de veiligheid van je baby. Het beschermt de kleine tegen dingen van binnen- en buitenaf. Je baby is onwijs kwetsbaar. Dus jij kunt er alles aan doen om je baby te beschermen, maar toch is het fijn dat je nog een back-up hebt. Vruchtwater, bedankt! Maar het vruchtwater dient onder andere als of helpt bij de:

  • Temperatuurregulatie – het vruchtwater zorgt voor een constante en perfecte temperatuur voor je baby in de baarmoeder. 
  • Navelstreng – geeft bescherming tegen het dichtdrukken ervan. 
  • Infecties – beschermt tegen infecties in de baarmoeder. 
  • Stootkussen – het vocht vangt mogelijk stoten of bewegingen op. 
  • Training voor je kleine – doordat je kleine in het water zwemt, train hij zijn spieren. 
  • Ademhaling en spijsvertering – vanaf maand vier zal je baby het vruchtwater inslikken en weer uitplassen.
    (Zwangerenportaal, 2020)

Te weinig vruchtwater

Ja, er kunnen ook complicaties plaatsvinden. Sommige vrouwen hebben te veel vruchtwater en sommige te weinig. Als dit voorkomt dan is de kans groot dat er iets met mama of baby aan de hand is. We nemen ze beide met je door. Te weinig vruchtwater wordt ook wel met een moeilijk woord oligohydramion genoemd. Dit heeft vervelende gevolgen voor je baby. Het kan namelijk zorgen voor een onvoldoende rijping van de longen, groeivertraging of dat de navelstreng wordt samengedrukt tijdens de bevalling. 

Te weinig vruchtwater kan komen door:

Als dit probleem al vroeg in de zwangerschap wordt ontdekt, dan houdt de gynaecoloog dit goed in de gaten (Zwangerenportaal, 2020)!

Te veel vruchtwater

Bij te veel vruchtwater kan de mama rugpijn, buikpijn, kortademigheid, opgezwollen enkels en/of een snel groeiende baarmoeder ervaren. Te veel vruchtwater komt gelukkig maar bij 1% van de zwangere vrouwen voor en vaak gaat dit vanzelf weer voorbij. Indien dit niet zelf verholpen wordt, kan er indien nodig een vruchtwaterpunctie uitgevoerd worden. 

Te veel vruchtwater kan komen door:

  • Een meerlingzwangerschap
  • Een genetische afwijking of het Syndroom van Down bij je baby 
  • Zwangerschapsdiabetes
  • Een andere afwijking bij je baby waardoor hij niet genoeg vruchtwater slikt 

(Zwangerenportaal, 2020)

Bedankt vruchtwater dat jij, naast de mama, zo goed voor de baby zorgt en hem in bescherming neemt. We zijn ervan overtuigd dat jij als mama er alles aan doet om je baby veilig te houden, maar weten dat je een fijne back-up hebt moet zeker een fijn gevoel zijn. Het blijft toch altijd bijzonder hoe het lichaam te werk gaat als je zwanger bent!

Bronnen:

Twerda, C. (2020, 10 maart). Zwanger? 7 dingen die je moet weten over vruchtwater. Gezondheid&Co. Geraadpleegd op 31 oktober 2021, van https://www.gezondheidenco.nl/zwanger-7-dingen-moet-weten-vruchtwater/

Zwangerenportaal. (2020). Vruchtwater: alles wat je moet weten. Geraadpleegd op 31 oktober 2021, van https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/vruchtwater-alles-wat-je-moet-weten