Bij een zwangerschap komt er veel kijken, daar staan wij soms ook nog versteld van. Naast verschillende tripjes naar de woonwinkels als inspiratie voor de kinderkamer, heb je ook te maken met allerlei onderzoeken en echo’s om er zeker van te zijn dat de baby in je buik gezond is. Mocht er over de gezondheid van je kleine wat twijfels zijn, dan wordt er bij sommige zwangere vrouwen voor de dubbelcheck een vruchtwaterpunctie uitgevoerd. Deze test is ervoor bedoeld om chromosoomafwijking of een aangeboren afwijkingen vast te stellen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze blog.
Wat is een vruchtwaterpunctie?
Als je in aanmerking komt voor een vruchtwaterpunctie, dan vindt deze plaats rond de 15e of 16e zwangerschapsweek. Tijdens een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit de baarmoeder gehaald om vervolgens te onderzoeken. Er wordt eerst met een echo gekeken naar de ligging van het kindje en de placenta, waarna het vruchtwater met een dunne naald via de buikwand wordt opgezogen (Radboudumc, z.d.). De prik zelf kan even vervelend zijn, maar van het opzuigen voel je vrijwel niks. Geen zorgen, je lichaam maakt het vruchtwater snel weer aan zodat je baby niks tekort komt. Het kan zijn dat je tot twee dagen na de ingreep last krijgt van pijn, kramp of een trekkerig gevoel in je buik. Je kunt het vergelijken met milde menstruatiepijn (De Verloskundige, z.d.).
Wanneer krijg je een vruchtwaterpunctie?
Een vruchtwaterpunctie is geen standaard onderzoek. Een vruchtwaterpunctie is nodig nadat er een afwijking is gezien tijdens een echo, bij een afwijkende uitslag van een bloedonderzoek, dat je tijdens een combinatietest een verhoogd risico hebt op een kind met een afwijking, je al eerder zwanger bent geweest van een kind met een aandoening of dat je partner of jij dragers zijn van een erfelijke aandoening (Radboudumc, z.d.).
Mogelijke risico’s
Helaas zitten er risico’s verbonden aan het uitvoeren van een vruchtwaterpunctie. Er is een kans van 1:300 op een miskraam, of in andere cijfers: een kans van 0,3%. Dat is even schikken, hè? Dat snappen we volledig! Maar in sommige gevallen is dit onderzoek nodig om de eventuele afwijking(en) van je kleine te constateren. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de mama en die van de baby in de buik (De Verloskundige, z.d.).
De uitslag
Je krijgt te maken met twee verschillende uitslagen. De eerste uitslag, waar de afwijkingen down-, edwards- en patausyndroom worden onderzocht, komt ongeveer na drie dagen en wordt telefonisch besproken. De tweede uitslag komt na twee à drie weken en deze resultaten worden in de polikliniek besproken (Radboudumc, z.d.).
De kosten
Het is een medische ingreep die alleen vergoed wordt als de zwangere vrouw een indicatie of verwijzing voor een vruchtwaterpunctie heeft. Dit onderzoek zit vaak in de basisverzekering, maar controleer dit altijd even bij je zorgverzekeraar. Het is niet mogelijk om dit onderzoek op eigen kosten te laten uitvoeren zonder indicatie of verwijzing van de arts of gynaecoloog (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2021).
Zoals hierboven vermeld is dit onderzoek (gelukkig) niet voor iedere vrouw nodig. We snappen dat de mogelijke risico’s erg afschrikken als je in aanmerking zou komen met een vruchtwaterpunctie, maar de uitslag is voor de bijna volle 100% betrouwbaar. Dit onderzoek geeft een eerlijke representatie van alles wat er in je buik gebeurt. Wij duimen voor goed nieuws!
Bronnen:
De Verloskundige. (z.d.). Vruchtwaterpunctie. Geraadpleegd op 17 oktober 2021, van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/41/vruchtwaterpunctie/
Radboudumc. (z.d.). Vruchtwaterpunctie. Geraadpleegd op 17 oktober 2021, van
https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/onderzoeken/vruchtwaterpunctie
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2021). Kosten van NIPT, combinatietest en vervolgonderzoek. Prenatale en neonatale screeningen. Geraadpleegd op 17 oktober 2021, van https://www.pns.nl/nipt/kosten