Overslaan naar hoofdinhoud

Een zwangerschapsverklaring is voornamelijk belangrijk voor je werkgever, maar in sommige situaties kan er ook in je privéleven naar gevraagd worden. Op deze verklaring staat vermeld dat je zwanger bent en wanneer je uitgerekende datum is. Ga op tijd aan tafel met je werkgever om het nieuws te vertellen en om de zwangerschapsverklaring over te dragen. Op deze manier krijgen ze genoeg tijd om alles te regelen. Lees snel verder om te lezen waar deze verklaring nog meer goed voor is. 

Wat is een zwangerschapsverklaring?

Een zwangerschapsverklaring is een brief of formulier waar vermeld staat dat je zwanger bent en je uitgerekende datum. De zwangerschapsverklaring is voor de werkgever, zij kunnen dan jouw zwangerschapsverlof  aanvragen. Ook geeft de verklaring je andere rechten op het werk en heb je de zwangerschapsverklaring nodig als je na 28 weken van de zwangerschap wilt vliegen (UWV, z.d.). 

Hoe vraag je een zwangerschapsverklaring aan? 

Je krijgt de brief van de verloskundige of huisarts bij een van de eerste bezoeken of bij de echo. Krijg je de verklaring niet mee? Vraag er dan zelf om. Je hoeft deze verklaring officieel pas drie weken voordat je met zwangerschapsverlof in te dienen. Toch raden wij aan om dit eerder te doen, op deze manier heeft je werkgever genoeg tijd om een vervanger te regelen of jouw afwezigheid voor de komende periode te organiseren (De Verloskundige, z.d.). 

Rechten op het werk

Tijdens en na de zwangerschap is je werkgever verplicht om de gezondheid van jou en de kleine te beschermen. Je mag dan bijvoorbeeld vaker pauzes nemen, je hoeft dan geen nachtdiensten meer te draaien en je hebt het recht om minder zwaar werk uit te voeren. Deze verklaring is ervoor bedoeld dat de werkgever zich hieraan houdt (De Verloskundige, z.d.). 

Vliegen tijdens de zwangerschap

Bij een zwangerschap zonder complicaties is vliegen over het algemeen geen probleem. Dit is vaak anders als de moeder een te hoge bloeddruk heeft of lijdt aan bloedarmoede of zwangerschapsdiabetes. Vliegtuigmaatschappijen kunnen vanaf ongeveer week 28 om de zwangerschapsverklaring vragen. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan vijf dagen op de dag dat je vliegt (Zwangerenportaal, 2020). 

Het is eigenlijk maar een papiertje, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Een papiertje dat jouw rechten op het werk aanscherpt, je zwangerschapsverlof aanvraagt en je toegang geeft tot het vliegtuig. Het geeft veel rust als je alles voor jezelf, maar ook voor je werkgever op tijd en zo goed mogelijk kunt regelen. 

Bronnen:

De Verloskundige. (z.d.). Op je werk. Geraadpleegd op 14 november 2021, van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/124/op-je-werk/

UWV. (z.d.). Mijn werknemer is zwanger. https://www.uwv.nl/werkgevers/werknemer-krijgt-kind/zwanger/werknemer-is-zwanger-wazo/detail/zwangerschapsverlof-regelen-voor-mijn-werknemer/zwangerschapsverklaring