Overslaan naar hoofdinhoud

Nederland heeft een streng zorgbeleid, dat betekent dat iedereen een zorgverzekering moet hebben. Zo ook jouw baby. Het is belangrijk om de zorgverzekering binnen vier maanden na de geboorte van je baby te regelen. Je kunt je kleine eenvoudig meeverzekeren op de polis van beide ouders. Zorg dat je dit op tijd doet, anders zijn de kosten voor jou. Het is eenvoudig te regelen, je bent vaak met één telefoontje klaar.

Je baby registeren bij de gemeente

Je hebt drie werkdagen de tijd om je kleine te registreren bij de gemeente, hierbij telt de dag van de geboorte niet mee. Doe je dit niet, dan kan je een boete krijgen. Als de registratie is gelukt, dan krijgt je kleine een BSN. Met dit nummer is het mogelijk om je baby aan te melden bij de zorgverzekering (Rijksoverheid, 2021). 

Meer weten over dit onderwerp? Lees je in op de site van de Rijksoverheid.

Één zorgverzekering voor twee

We raden je aan om je kleine mee te verzekeren bij degene met de meest uitgebreide polis. Hierdoor is je kindje gratis meeverzekerd en kan daarnaast ook profiteren van dezelfde zorg en vergoeding.  Je hoeft maar één verzekeraar op de hoogte te stellen wanneer jij en je partner een andere zorgverzekeraar hebben. Neem telefonisch contact op met je zorgverzekeraar of ga even bij ze langs en dan is het zo gepiept. Ook kan het zo zijn dat je dit makkelijk en snel online kunt regelen. Dit verschilt per zorgverzekeraar. 

Overschrijven zorgverzekering

Het is mogelijk je baby in de tussentijd te laten overschrijven naar de zorgverzekering van je partner. Neem hiervoor even contact op met je zorgverzekeraar. Je kleine valt onder de zorgverzekering van zijn ouders tot hij de leeftijd van 18 jaar bereikt (Zorgwijzer, 2021).

Zorgverzekering na 18 jaar

We willen niet op de feiten vooruit lopen, maar misschien wel fijn om een keer gelezen te hebben. Zo ben je goed geïnformeerd over wat er moet gebeuren als je kleine niet meer zo klein is. Zodra je kind 18 wordt moet hij of zij een eigen zorgverzekering afsluiten. Vanaf dat moment worden de kosten voor de premie en het eigen risico gerekend (Zorgwijzer, 2021). Maar geen zorgen mama’s en papa’s; de tijd gaan snel, maar achttien jaar is een lange tijd! 

Eenvoudig en snel geregeld

Het Nederlandse zorgsysteem is streng, maar laten we eerlijk zijn: het is wel fijn.  Op deze manier krijgt iedereen de zorg die hij verdient, zo ook jouw baby! Zorg dat je de zorgverzekering voor je baby op tijd en goed regelt, zo ben je altijd gedekt voor eventuele ongelukken of ongemakken.

Bronnen:

Rijksoverheid. (2021, 7 juni). Hoe doe ik aangifte van een geboorte? Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind/vraag-en-antwoord/aangifte-geboorte#:%7E:text=U%20moet%20binnen%203%20dagen,burgerlijke%20stand%20een%20geboorteakte%20af.

Zorgwijzer. (2021, 19 januari). Je kind verzekeren voor zorgkosten: hoe werkt dat? https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2018/kind-verzekeren-zorgkosten-hoe-werkt