Overslaan naar hoofdinhoud

Merk je dat je wat vergeetachtiger bent tijdens de zwangerschap? Dat wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Vind je opeens de sleutels in de koelkast? Loop je bewust naar de slaapkamer, maar eenmaal daar weet je niet meer wat je wilde pakken? Het is volkomen normaal dat je tijdens de zwangerschap iets warriger en vergeetachtiger bent dan normaal. Geen zorgen, dit gaat vanzelf weer over. Maar voor zolang het duurt hebben wij deze blog geschreven om de zwangerschapsdementie iets draaglijker te maken zodat je er uiteindelijk misschien zelfs om kunt lachen. 

Symptomen van zwangerschapsdementie

Naast de vele lichamelijke veranderingen die je doormaakt als je zwanger bent, reageren je hersenen ook op de zwangerschap. En dat kan zich uiten in een vorm van zwangerschapsdementie, waardoor je reactievermogen en geheugen wat minder goed werken dan normaal. Je kunt merken dat:

  • je wat vergeetachtiger wordt: de naam van de buurvrouw of je afspraak bij de fysiotherapeut gaan compleet aan je voorbij. 
  • je concentratie vermindert: je raakt overal door afgeleid. Taken die je eerst binnen één uur kon voltooien, lijken nu een eeuwigheid te duren. Bang om hierdoor misschien ontslagen te worden van je werk? Lees dan snel deze blog. 
  • je bent afweziger dan normaal: de verhalen van je partner, vrienden of familie gaan langs je heen. 
    (Zwangerenportaal, 2020)

Oorzaken van zwangerschapsdementie

Zwangerschapsdementie kan door verschillende factoren komen, namelijk:

Aangetast geheugen: je lichaam – en zo ook je hersenen – reageren op de zwangerschap. Hierdoor kan het komen dat je geheugen minder goed werkt. Geen zorgen, het wordt vanzelf weer beter (Kraamzorg de Waarden, z.d.). 

Slaaptekort: veel vrouwen ervaren een slechtere nachtrust tijdens de zwangerschap. Hierdoor kunnen de hersenen niet alle prikkels van de dag verwerken en niet uitgerust wakker worden, wat kan leiden tot vergeetachtigheid (Kraamzorg de Waarden, z.d.). 

Andere prioriteiten: ook al zit je baby nog in je buik, hij komt meteen al op nummer 1. Daarom ben je gedurende de dag vaak druk bezig met praktische zaken zoals de kinderkamer, opvoeding en misschien denk je ook al na over de kinderopvang of je werk nadat je bevallen bent. Hierdoor zijn jouw hersenen extra overuren aan het draaien en komen minder belangrijke zaken op de tweede plek (Kraamzorg de Waarden, z.d.). 

Progesteron: is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door het lichaam wordt aanmaakt. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij bijvoorbeeld de innesteling, groei van de baarmoeder en de melkproductie. Maar dit hormoon zorgt er ook voor dat je geheugen het tijdelijk minder goed doet (Kraamzorg de Waarden, z.d.). 

Choline: normaliter krijgt je lichaam genoeg van dit vitamine binnen, maar de baby in de buik snoept graag van dit goedje mee. Je hersenen hebben choline hard nodig, maar doordat het lichaam choline tekort komt, heeft dit ook invloed op je geheugen (Kraamzorg de Waarden, z.d.). Choline zit in eieren, noten, bonen, erwten en spinazie. Om er zeker van te zijn dat je voldoende van dit vitamine binnenkrijgt kan je ook voor een multivitamine met choline kiezen ​​(Dubbel Zen, z.d.). 

Onze 5 tips voor zwangerschapsdementie 

  1. Probeer je er niet al te druk over te maken. Stel voor jezelf to-do lijstjes op of gebruik post-its die je bijvoorbeeld op de koelkast plakt. 
  2. Gebruik de online agenda van je telefoon. Hier kan je ook eenvoudig herinneringen en pop-ups instellen. 
  3. Neem rust en probeer voldoende te slapen. 
  4. De voedingswaarden in vette vis zijn goed voor je geheugen. Dus probeer twee keer per week vis toe te voegen aan je menu.
  5. Deel je belangrijke afspraken met je partner, familie of vrienden. En vertel hen ook even waar je voortaan de autosleutels neerlegt. 
    (Zwangerenportaal, 2020)

Zwangerschapsdementie klinkt natuurlijk erg heftig, omdat de term dementie een erg negatief en zwaar beladen begrip is. Het goede nieuws is dat het echt overgaat. Het is bij iedere vrouw verschillend, maar bij sommige vrouwen kan het slechte geheugen nog wel duren tot 32 weken na de bevalling. Maar één ding is zeker: het komt goed!

Bronnen:

Dubbel Zen. (z.d.). Vitamines tijdens je zwangerschap – Dubbel Zen. Geraadpleegd op 7 oktober 2021, van https://dubbelzen.nl/vitamines-tijdens-je-zwangerschap/

Kraamzorg de Waarden. (z.d.). Zwangerschapsdementie. Geraadpleegd op 7 oktober 2021, van https://www.kraamzorgdewaarden.nl/blog/zwangerschapsdementie

Zwangeren Portaal. (2020). Zwangerschapsdementie: vergeetachtig en zwanger. https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/zwangerschapsdementie-vergeetachtig-en-zwanger