Tijdens je zwangerschap krijg je logischerwijs meer trek, want je eet nu voor twee. En naast de potten augurken die erdoorheen vliegen krijg je ook allerlei koolhydraten binnen. Aardappels, pasta, brood en rijst zijn voedselwaren die veel koolhydraten bevatten en die vaak een groot deel van het dieet uitmaken van de gemiddelde Hollander. Die koolhydraten zorgen voor het stijgen van de bloedsuikerspiegel. Normaal is dat geen probleem; je lichaam kan dat prima opvangen. Maar soms is het lichaam niet in staat om de suikerspiegel op de juiste balans te houden; zwangerschapsdiabetes ligt op de loer. Hoe dat zit, lees je verder in deze blog.
Wat is zwangerschapsdiabetes?
Onder invloed van koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel. Normaal gesproken maakt je lichaam dan extra insuline aan. Maar wanneer je zwanger bent, ben je minder gevoelig voor dit suikerverlagende stofje. In een goed werkend systeem zou je lichaam dan meer insuline aanmaken, maar dit gebeurt dus lang niet altijd. Als het lichaam tijdens de zwangerschap niet in staat is de bloedsuikerspiegel in balans te houden, spreken we van zwangerschapsdiabetes. Met de nadruk op zwangerschap, want grote kans dat je lichaam het helemaal weer onder controle heeft als je eenmaal bevallen bent (Diabetesvereniging Nederland).
Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk?
Zwangerschapsdiabetes neemt, net als bij ‘normale’ diabetes, allerlei risico’s met zich mee. Alleen zijn die risico’s in dit geval niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kleine. Om mee te beginnen: in het geval van zwangerschapsdiabetes hebben zowel jij als de kleine later meer risico op diabetes type 2. Daarnaast is er een grote kans dat je kleine te groot is bij de bevalling, wat weer kan leiden tot meer complicaties en een verhoogd risico op uitscheuren (Diabetesfonds).
Komt zwangerschapsdiabetes vaak voor?
Uit cijfers blijkt dat het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes gestegen is ten opzichte van vroeger. Dat wil niet per se zeggen dat het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes ook daadwerkelijk gestegen is. Die groei is deels ook te wijten aan beter onderzoek. Simpelweg: er worden tegenwoordig meer vrouwen getest. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen tegenwoordig kinderen krijgen, speelt ook mee. Bijna 20 procent van de zwangere vrouwen tussen de 40 en 44 jaar krijgt diabetes (Diabetesvereniging Nederland).
Hoe wordt zwangerschapsdiabetes behandeld of – nog liever – hoe voorkom ik het?
Ons motto, en hopelijk ook die van jullie, is altijd: voorkomen is beter dan genezen. En hoewel je veel niet in de hand hebt (denk aan diabetes in de familie of afkomst), is er wel een aantal dingen waar je wél invloed op hebt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet te zwaar bent vóór de zwangerschap. Een gezond dieet doet ook al wonderen. Eet geen ‘snelle’ koolhydraten maar kies voor producten als volkoren brood, volkoren pasta of zilvervliesrijst. Producten met ‘langzame’ koolhydraten bevatten meer vezels die de bloedsuikerpieken verminderen en bovendien langer zorgen voor een vol gevoel. Minder kans dat je ongezond gaat snacken tussen je maaltijden door. Dubbel winst (Diabetesfonds)!
Mocht je toch zwangerschapsdiabetes krijgen, dan bestaat de behandeling vaak enkel uit een dieet en meer beweging. Over het algemeen krijg je daarmee je waardes wel weer onder controle. Als dat niet het geval is, zal je tijdelijk insuline moeten spuiten. Je wordt daarin uiteraard goed begeleid door je diabetesverpleegkundige of diëtist (Diabetesvereniging Nederland).
Bronnen
Diabetesvereniging Nederland. (z.d.). Zwangerschapsdiabetes. Geraadpleegd van https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/andere-typen-diabetes/zwangerschapsdiabetes?gclid=Cj0KCQjwpreJBhDvARIsAF1_BU24FaPhFQEK-j3E2Gd0C62dI2JGMAUHXuwxZVi1Squ6qdKcS5zsqDMaAvUfEALw_wcB
Het Diabetes Fonds. (z.d.). Zwangerschapsdiabetes. Geraadpleegd van https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/zwangerschapsdiabetes?gclid=Cj0KCQjwpreJBhDvARIsAF1_BU1XxjzioPYrVsgXb5Kna2qpY-Wx8GIhrw-s23DB8tqP39IhZUW7jNIaAtR3EALw_wcB