Overslaan naar hoofdinhoud

Zwangerschapsischias? Is dat nog een zwangerschapswaal? Ja, nog een ja. Hoe boller de buik en hoe gekker de gierende hormonen, hoe meer kans op een beknelde ischias. De ischiasspier loopt van je ruggenmerg tot aan je voet. Wanneer deze bekneld raakt kan je zenuwpijn ervaren in onderrug, benen en/of voeten. Dit wordt ook wel zwangerschapsischias genoemd. Een lange term voor een vervelende pijn, dat is iets wat zeker is. In deze blog vertellen we je hier alles over – van wat het is tot aan hoe je het behandelt. Pijn is niet fijn, dus lees snel verder wat jij eraan kunt doen. 

Wat is zwangerschapsischias?

Zwangerschapsisschias is een zwangerschapskwaal waarbij je pijn ervaart die afkomstig is van de ischiasspier in je rug. Als deze spier bekneld raakt, dan kan je last krijgen van zenuwpijn. Dit uit zich in vervelende pijn in je onderrug, benen en/of voeten. De ischias is de langste zenuw van het lichaam. Deze gaat van je ruggenmerg, via de bil naar de achterkant van het been, tot aan de voet. De pijn kan plots komen opspelen en schiet van boven naar beneden. De pijn kan soms zo intens zijn dat je er niet van kunt lopen (Zwangerenportaal, 2020). 

Zo herken je zwangerschapsischias

Zwangerschapsischias kan zich uiten in een branderig en zwak gevoel in je benen, kramp in je spieren of een tinteling in je benen, voeten of tenen. Je spieren voelen zwak aan en je hebt flinke pijn in je onderrug. Dit kan verschillen per persoon, maar de ishiasspier loopt van je rug tot aan je voet. Dus ergens op deze plekken kun je de pijn voelen als de ischiasspier gaat protesteren (Zwangerenportaal, 2020). 

De oorzaak

Tijdens de zwangerschap worden bepaalde gewrichten soepeler en extra hormonen gieren door je lijf. Door de soepelheid van de gewrichten kunnen bepaalde zenuwen eerder bekneld raken. Dit gebeurt bij zwangere vrouwen regelmatig bij de ischiasspier. Er wordt meer druk gezet op de wortels van deze spier en dit veroorzaakt de pijn. Wie het rijmpje: pijn is fijn heeft verzonnen, krijgt nu straf. Want zwangerschapsischiat is zeker niet fijn (Gezondheidsplein, 2020)! 

Hoe te behandelen? 

We vallen gelijk met de deur in huis: dit wordt vaak niet behandeld, omdat het vanzelf weer moet overgaan nadat je bevallen bent. Wordt de pijn je echt teveel worden en kan je het niet meer volhouden? Ga dan naar de huisarts. De huisarts zal je waarschijnlijk verwijzen naar de acupuncturist, de fysiotherapeut of je pijnstillers voorschrijven. Neem alleen pijnstillers op recept van de huisarts; niet alle pijnstillers mag je nemen tijdens de zwangerschap (Zwangerenportaal, 2020).  

En nu? 

Misschien denk je nu: heb ik het uiteindelijk voor niks gelezen, omdat een behandeling vaak niet wordt aangeboden? Met deze blog willen we je bewust maken van deze zwangerschapskwaal en waar je de pijn kunt voelen. En nogmaals: wordt de pijn teveel of kan je er niet meer van lopen? Trek aan de bel en laat het niet aan je voorbij gaan. Jij hebt de controle over jouw lichaam! 

Bronnen:
Gezondheidsplein. (2020, 22 april). Zwangerschapsischias. Gezondheidsplein.nl. https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/ischias/zwangerschapsischias/item123497

Zwangerenportaal. (2020). Zwangerschapsischias: zenuwpijn en lage rugpijn. https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/kwaaltjes-en-klachten/zwangerschapsischias-zenuwpijn-en-lage-rugpijn