Een zwangerschapsmassage, dat klinkt toch heerlijk! En geloof ons, dat is het ook! Let er wel op dat een massage pas gezond is voor moeder én kind vanaf het tweede trimester. Dat komt doordat er tijdens een massage er afvalstoffen kunnen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor je kleine tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Maar als je het tweede trimester ingaat, dan kan je een abonnement nemen bij de masseur. In deze blog vertellen we je waarom. Lees je mee?
Waarom een zwangerschapsmassage?
Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam met de dag. Dus ook je spieren en gewrichten. Deze worden met de tijd losser en soepeler om ruimte te maken voor de baby en ook bereidt het lichaam zich voor op de bevalling. Door de extra soepelheid in de gewrichten en spieren kun je last krijgen van je nek, rug en bekken. Door de gierende hormonen is de kans groot dat je meer vocht vasthoudt dan normaal en dat je slaaprust er op achteruit gaat. Een zwangerschapsmassage kan helpen de pijn te verlichten en je rustig te laten worden (Oostrom, 2018).
Wat doet een zwangerschapsmassage met je?
Deze massage helpt je om tot rust te komen en je lichaam en geest te laten ontspannen. Je spieren worden soepeler, je ademhaling wordt dieper en je hoofd maakt zich leeg en komt helemaal tot rust. Je lichaam kan zich door een zwangerschapsmassage letterlijk herstellen. De bloedcirculatie – van jou en van je baby – wordt gestimuleerd en op gang gezet, de massage zorgt voor een betere nachtrust, je lichaam maakt minder stresshormonen aan, je nek- en rugklachten kunnen afnemen en een zwangerschapsmassage helpt bij het verminderen van complicaties tijdens de bevalling. Wij zien hier een gouden combinatie, namelijk: een massage + minder pijn + kans op een prettigere bevalling = hele gelukkige mama’s (Bloei Massage, 2020)!
Overleg met de verloskundige
Je verloskundige is je beste vriend tijdens de zwangerschap. Hij of zij kan jou helpen met je twijfels en vragen. Zo ook als je wilt beginnen aan de zwangerschapsmassage. Door omstandigheden kan het zijn dat ze de massage afraden, vooral als de mama last heeft van trombose, spataderen, hartklachten of koorts. Maar wacht het oordeel van de verloskundige af en vertrouw op zijn uitspraak.
Over het algemeen ben je vanaf het tweede trimester ready-to-massage-go, maar om even van tevoren te sparren met je verloskundige kan natuurlijk nooit kwaad. Deze massage is er namelijk voor om het lichaam en de geest de rust te geven die het verdient. Daarom adviseren we je zeker om te kijken of dit ook voor jou werkt (Zwangerenportaal, 2020). Heb jij wel een zwangerschapsmassage gehad en voelde je een groot verschil? Zo ja, laat het ons weten.
Bronnen:
Bloei Massage. (2020, 26 februari). Zwangerschapsmassage? Wees extra lief voor jezelf en plan er één bij Bloei massage in Aalsmeer! https://bloeimassage.nl/massages/zwangerschapsmassage/
Oostrom, E. (2018, 23 oktober). Zijn massages tijdens zwangerschap wel een goed idee? Massagepraktijk Fysiek. http://www.massagepraktijkfysiek.nl/massage-tijdens-zwangerschap/
Zwangerenportaal. (2020). Zwangerschapsmassage: heerlijk! Dit moet je erover weten. https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/gezondheid/ontspanning-tijdens-de-zwangerschap/zwangerschapsmassage-heerlijk-dit-moet-je-erover-weten