Overslaan naar hoofdinhoud

Je bent misschien aan het proberen om zwanger te worden en je merkt ineens dat je je anders voelt dan normaal. Je wordt misselijk wakker of je voelt je meer moe dan normaal. Misschien denk je dat je iets verkeerds hebt gegeten of dat je een griepje te pakken hebt, maar misschien ben je wel zwanger! In deze blog nemen we je mee in de wereld van de zwangerschapstest. Ook vertellen we je wanneer en hoe je deze het beste kunt uitvoeren. 

Zwangerschap checklist 

Merk je toch dat je je anders voelt dan normaal? En dat je je ziek, zwak en misselijk voelt? Dan hebben we een checklist opgesteld zodat je voor jezelf kunt controleren of je misschien zwanger bent. Heb je er meer dan vier aangekruist? Dan raden we je aan om een van de aankomende dagen een zwangerschapstest te doen. 

  • Gevoelige borsten
  • Misselijkheid
  • Een kort lontje 
  • Je zit in een emotionele rollercoaster
  • Snel moe 
  • Verandering in eetlust
  • Een zwaar gevoel in de buik 
  • Je voelt je vreemd, gewoon een beetje anders dan anders
    (Clearblue, 2020)

Wat meet een zwangerschapstest? 

Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid hCG in je urine  – hCG is ook wel bekend als het zwangerschapshormoon. Dit hormoon wordt geactiveerd wanneer je zwanger wordt. De hCG stopt de ovulatie en daarom blijft je menstruatie tijdens de zwangerschap uit. Daarnaast zorgt het hormoon dat je buik een veilige omgeving wordt voor je ongeboren baby (Nutricia voor jou, 2021). 

Wanneer voer je een zwangerschapstest uit?

Je kunt al een zwangerschapstest doen vanaf het moment dat je maar één dag overtijd bent. Overtijd is de dag wanneer je geplande menstruatie uitblijft. Vanaf het moment dat de bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt, geeft de zwangerschapstest in bijna alle gevallen positief aan. Toch is het verstandig om nog een paar dagen te wachten, want dan is de test extra betrouwbaar. We raden je aan om de zwangerschapstest uit te voeren met je ochtendurine. In de ochtend is de hCG waarde in het lichaam het hoogst (Kraamzorg de Waarden, 2020). 

Hoe voer je een zwangerschapstest uit? 

Iedere test is anders en moet op een andere manier uitgevoerd te worden. Dus haal in alle rust de zwangerschapstest uit de verpakking en lees de gebruiksaanwijzing goed door. Bij de ene moet je over het stickje heen plassen, bij de andere moet je juist de urine opvangen en de stick een paar seconden in het bakje houden en bij de andere moet je werken met een pipetje. In veel gevallen moet je de test plat neerleggen en daarna is het een kwestie van wachten op het resultaat. Normaliter is de uitslag binnen een paar minuten te zien. Let op: wacht niet langer dan de aangegeven tijd. Doe je dit wel? Dan is de uitslag niet betrouwbaar (Nutricia voor jou, 2021). 

Hopelijk zie je binnenkort een positieve zwangerschapstest en dan ben je gewoon zwanger. Hét moment van de waarheid hangt af van de streepjes of tekst op de test, hoe spannend! Wij duimen alvast met je mee en bij een positieve test feesten wij op een afstandje met je mee.

Bronnen:

Clearblue. (2020, 15 april). Ben ik zwanger? Quiz. https://nl.clearblue.com/ben-ik-zwanger/quiz

Kraamzorg de Waarden. (2020, 28 april). De zwangerschapstest: welke, wanneer en hoe? Geraadpleegd op 9 februari 2022, van https://www.kraamzorgdewaarden.nl/blog/zwangerschapstesten

Nutricia voor jou. (2021, 4 oktober). ZWANGERSCHAPS­TEST: zekerheid over je zwangerschap. Geraadpleegd op 9 februari 2022, van https://www.nutriciavoorjou.nl/zwanger-worden/wanneer-vruchtbaar/zwangerschapstest/