Overslaan naar hoofdinhoud

Je zit misschien nog midden in je zwangerschap, maar het is natuurlijk nooit verkeerd om vooruit te kijken. In deze blog gooien we een boekje open over het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Het woord verlof komt maar liefst 45 keer voor in deze tekst. Geen zorgen, we vallen niet in herhaling, we zijn ons er goed van bewust. Maar dat is natuurlijk het hoofdonderwerp van deze blog, dus we willen het graag haarfijn aan je uitleggen. Hoe het allemaal in elkaar zit, lees je hier. 

Wat houdt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof in? 

Je hebt als zwangere vrouw recht op verlof voor en na de bevalling. Dit verlof bestaat uit twee onderdelen, namelijk het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Samen staat dit voor minstens 16 weken verlof (UWV, z.d.). 

Zwangerschapsverlof uitgelegd

Zoals hierboven vermeld heb je twee soorten verloven, eentje voor de bevalling en een na de bevalling. Als we praten over het zwangerschapsverlof, dan spreken we over de tijd voor de bevalling. Je moet zes weken tot uiterlijk vier weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. Als je er voor kiest om minder zwangerschapsverlof te nemen, mag je deze weken bij je bevallingsverlof optellen. Jij bent (soort van) de baas over je eigen verlof (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2020)! 

Bevallingsverlof uitgelegd

Het bevallingsverlof is dus de tijd na de bevalling. Dit gaat in op de dag na de bevalling en heeft een duur van minstens tien weken – dit hangt af vanaf wanneer je met zwangerschapsverlof ging. Je hebt nog recht op alle weken bevallingsverlof als je kleine eerder of later dan de uitgerekende datum wordt geboren. Dat betekent als je kleine later wordt geboren, dat je langer met bevallingsverlof mag. Stel: je gaat zes weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof, maar je baby komt twee weken later dan deze datum. Dan heb je acht weken zwangerschapsverlof en tien weken bevallingsverlof. Dus in totaal telt dat achttien weken (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2020). 

Meerlingenverlof uitgelegd

Bij een meerlingenzwangerschap gelden net wat andere regels. Hierbij moet je al vanaf tien weken tot uiterlijk acht weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. Het bevallingsverlof blijft gelijk met minstens tien weken na de bevalling. Ook hier hangt het bevallingsverlof af van de hoeveelheid zwangerschapsverlof dat je hebt opgenomen (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2020b). 

Kijk eens aan, alle informatie die je nodig hebt. We hopen dat je hiermee voldoende geïnformeerd bent over je rechten als bijna-mama. Iedereen is anders, en ieder lichaam heeft een andere behoefte. Dus luister goed naar jouw lichaam om voor jou het begin van jouw verlof te bepalen, want dat is wat telt! 

En mama ken je rechten, lees hier alles over als je ontslagen wordt op het werk.

Bronnen: 

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (2020a, november 20). Hoe kan ik mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof berekenen? Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 8 november 2021, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof/vraag-en-antwoord/hoe-lang-duurt-zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (2020b, november 20). Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling? Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 8 november 2021, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof/vraag-en-antwoord/langer-zwangerschapsverlof-meerling

UWV. (z.d.). Ik ben zwanger en heb een uitkering. uwv.nl. https://www.uwv.nl/particulieren/zwanger-adoptie-pleegzorg/zwanger-met-uitkering/ik-ben-zwanger-en-heb-een-uitkering/detail/bevallingsuitkering-na-de-bevalling