Overslaan naar hoofdinhoud

We gaan het in deze blog hebben over een van de vele zwangerschapskwaaltjes, namelijk zweten en opvliegers. We horen je denken: dit hoort toch bij de overgang? Correct, maar deze lichamelijke ongemakkelijkheid komt ook vaak voor bij zwangere vrouwen. We noemen het een lichamelijke ongemakkelijkheid omdat op de meest onverwachte momenten het zweet je kan uitbreken. En laten we eerlijk zijn, niemand voelt zich op het gemak als je als een gek jezelf koud aan het wapperen bent. Helaas kunnen we het niet mooier maken dan het is en horen opvliegers en zweten er nou eenmaal bij.

Oorzaken zweten en opvliegers

Iedereen zweet, dat hoort nou eenmaal bij menszijn. Zweten heeft als functie om het lichaam af te koelen als je het warm hebt. Zweten zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt en je jezelf prettiger en comfortabeler voelt. Maar opvliegers …  niet ieder mens ervaart opvliegers in het normale leven. Maar zwangere vrouwen wel. Het vele zweten en de opvliegers komen vooral voor in het eerste en derde trimester van de zwangerschap en kunnen door het volgende komen:

Verhoogde doorbloeding – bij zwangere vrouwen worden de bloedvaten dunner en zij maken ongeveer 1,5 liter extra bloed aan. Het lichaam wordt beter doorbloed, waardoor je het sneller warm krijgt en daarom gaat zweten.
Hormonen  ja daar zijn ze weer, de hormonen. De zwangerschapshormonen schommelen alle kanten op en kunnen je lichamelijke thermostaat flink ontregelen. 
Lagere bloedsuikerspiegel  tijdens de zwangerschap kan de bloedsuikerspiegel zakken waardoor de kans op zweten groter wordt. Snelle stofwisseling – je stofwisseling gaat op standje Speedy Gonzales tijdens de zwangerschap, ook dit zorgt ervoor dat je meer en sneller gaat zweten (Zwangeren Portaal, 2020).

Stinkend zweet

Zweet bestaat uit 99% vocht en 1% uit zouten. Hierdoor heeft zweet op zichzelf geen geur. Stinkende zweetgeur komt pas opzetten wanneer het in aanraking komt met bacteriën. Deze bacteriën zijn vaak te vinden op warme plekjes op het lichaam zoals de oksels. En laten daar nou net de grootste zweetklieren zitten. Je kunt vervelende geurtjes verhelpen door je iedere dag te wassen en schone en luchtige – bij voorkeur katoenen – kleding te dragen (Mens en Gezondheid, z.d.).

Nachtzweten 

Veel zwangere vrouwen merken dat ze vooral in de nacht veel zweten en hierdoor soms het beddengoed moeten verschonen. Het is even zoeken wat voor jou werkt, maar je kunt proberen luchtige nachtkleding te dragen en het juiste beddengoed te kiezen. Ook kan je een dun lakentje onder het beddengoed leggen dat het meeste nachtelijke zweet opvangt en je matras beschermt(Mens en Gezondheid, z.d.).

Bevallen en nog steeds zweten?

Helaas zullen het zweten en de opvliegers nog even doorgaan nadat je bevallen bent. Dit komt doordat je hormonen weer moeten balanceren. Ook wakkert het geven van borstvoeding het zweten aan (Zwangeren Portaal, 2020). 

Helaas is er tot op heden nog geen magische oplossing gevonden voor het overmatig zweten en de vervelende opvliegers. Als we deze oplossing vinden, dan zijn jullie de eerste die het weten!

Bronnen:

Mens en Gezondheid. (z.d.). Zweten en zwanger. InfoNu. Geraadpleegd op 12 juli 2021, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/114314-zweten-en-zwanger.html

 Zwangeren Portaal. (2020). Zweten en opvliegers tijdens de zwangerschaphttps://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/kwaaltjes-en-klachten/zweten-en-opvliegers-tijdens-de-zwangerschap